Samordnad plan när rebellerna intar Tripoli

Från Libyens huvudstad Tripoli rapporteras om flera kraftiga explosioner nu på morgonen. Enligt nyhetsbyrån AFP:s utsände skedde det samtidigt som Natoplan flög över staden. Det har också hörts skottlossning under natten från flera håll i Tripoli.

Rebellsidan hävdar att det är slutstriden om Tripoli som har inletts. En företrädare för rebellerna, Abdel Hafiz Ghoga, säger att oppositionsanhängare inne i Tripoli har rest sig och kämpar tillsammans med andra rebellstyrkor mot Kadaffi-regimen.

Ihållande skottlossning och en rad explosioner har hörts i Tripoli natt.

Ghoga, vice ordförande i oppositionens Nationella övergångsråd NTC med säte i Bengazi i östra Libyen, hävdar att många i regimens styrkor har flytt, att Kadaffis regim nu är mycket nära att kollapsa och att oppositionens anhängare i Tripoli nu samordnar sina aktioner med andra rebellstyrkor som anlänt dit.

Samtidigt hävdar Kadaffis informationsminister Moussa Ibrahim att regimen har full kontroll över Tripoli.

En förmodligen hårt trängd Muammar Kadaffi uppmanade i en tv-sändning senare under natten sina anhängare att delta i en mångmiljonmarsch och krossa upproret.

Kadaffi kallade rebellerna för förrädare, råttor och avskum.

Också Muammar Kadaffis son Seif al-Islam har gjort ett tv-framträdande där han säger att regimen inte kommer att "överge kampen".

– Vi är starka, vi är på våra marker och i vårt land. Vi kommer att klara sex månader, ett år, två år .... och vi kommer att vinna, säger Seif al-Islam i inslaget i statstelevisionen, som uppger att talet spelades in igår.

Han säger också att Kadaffis familj - liksom alla libyer - har fått betala dyrt under revolten de senaste månaderna. Och han uppmanar rebellerna att ta initiativ till förhandlingar.

– Om ni vill ha fred är vi redo, säger han i tv-talet.