Facklig kampanj mot Ryanair

Fackförbundet HTF har idag delat ut spypåsar till Ryanairs passagerare på Skavsta flygplats i Nyköping. Detta som en protest mot flygbolagets personalpolitik som HTF anser har stora brister, bland annat när det gäller arbetstider och pensionsvillkor.
Från Ryanairs sida tillbakavisas kritiken.

Spypåseutdelningen på Skavsta, och tre andra flygplatser i Sverige är en del av en kampanj från Internationella transportarbetarfederationen, ITF, som kallas Ryan-be-fair. Den innebär att man öppnar en hemsida där allmänheten bland annat kan få information om Ryanairs personalpolitik och komma med egna synpunkter.

Fackförbunden kritiserar Ryanairs personalpolitik på en rad punkter, bland annat att man inte vill teckna kollektivavtal, väldigt långa arbetsveckor och dåliga pensionsvillkor.

Från Ryanairs sida tillbakavisas nu kritiken från HTF.

I ett pressmeddelande hävdar bolagets informationschef Paul Fitzsimmons att Ryanairs löner och arbetsförhållanden håller europeisk standard.

Fitzsimmons skriver också att HTF har misslyckats i att skydda jobb och anställningsförhållande för de 4000 som sagts upp från SAS den senaste tiden, och att facket skulle göra mer nytta för sina medlemmar om det drev en kampanj för Ryanairs lönenivåer och anställningstrygghet.