Fångupproret i Mariefred är över

Uppdaterad 18:00
Strax före 18 på onsdagseftermiddagen var fångupproret i Mariefred över, efter att kriminalvårdens egen insatsstyrka på 35 man gått in på rastgården. – De intagna gick snällt in igen och gav upp, säger kriminalvårdschef Henrik Svärd till TT. 19 fångar på en sluten paviljong satte igång ett upplopp tidigare på onsdagen och slog sönder en hel avdelning och tog sig sedan ut på rastgården.

– På en av våra avdelningar så började de intagna uppträda aggressivt och de började slå sönder saker inne på avdelningen. Personal fick utrymmas från avdelningen och fick låsa ytterdörrarna, säger kriminalvårdschefen Henrik Svärd.

Men de intagna lyckades efter en dryg timme slå sig ut från avdelningen så vid 16-tiden på onsdagen befinner de sig ute på anstaltsområdet.

Enligt Henrik Svärd finns det ingen överhängande risk att de 19 fångarna rymmer från området och han säger att de intagna är förhållandevis lugna just nu.

På Mariefredsanstalten försöker man nu säkra andra avdelningar för att ha kontroll över andra intgna. Insatsstyrkor från Hall och Kumla har kallats in för att ta hand om situationen.

De 19 unga fångarna inne på avdelning tre var troligen upprörda över planerade förflyttningar, där de skulle delas upp och hamna på olika avdelningar inom anstalten. Trots beredskapen efter den senaste tidens händelser kring svenska anstalter kunde personalen inte göra något när våldsamheterna startade, och fångarna tog sig ut på rastgården där de fortfarande befinner sig.

Jesper Henricson
jesper.henricson@sr.se