Minnesceremoni efter terrordåden i Norge

2:27 min

I dag samlades Norge till en nationell minnesceremoni för att hedra offren för en månad sedan, då 77 personer dödades på Utyöa och vid sprängattentatet i Oslo.

Ceremonin hölls på Oslo spektrum där tal hölls av bland andra Norges kung Harald och där flera skådespelare och artister framträdde.

– Som far, morfar och make kan jag bara ana er smärta, sade kung Harald.

– Som er kung känner jag med var och en av er.

Norges Kung Harald sade också det är viktigt att värna om ett öppet och demokratiskt samhälle här i Norge, trots det som skedde för en månad sen.

Det var främst anhöriga till de som dödades och familjer och vänner till de som överlevde dåden den 22 juli som samlades här på Oslo spektrum, totalt 6 700 personer.

Även den norska kungafamiljen och regeringen deltog, från Sverige, kronprinsessan Viktoria och statsminister Fredrik Reinfeldt.

En av dem som talade var departementsrådet Eva Hildrum som överlevde sprängattentatet mot regeringshögkvarteret.

– Jag är fortfarande rädd när jag låser in mig på kontoret. Jag drar ned persiennerna så att jag slipper se de ödelagda byggnaderna på andra sidan gatan. Och slipper komma ihåg vad jag såg på platsen.

Minnesceremonin var tänkt att sätta en slags punkt för den här månaden av sorg som präglat hela Norge. Jeanette Lindblad Svendsens dotter var en av de överlevande från ungdomslägret på Utöya

– Det kommer att ta så lång tid för oss att ta oss igenom. Det är ett fint initiativ den här helgen, vi har fått fin kontakt, överlevande och anhöriga. Besöken på Utöya har gett någon slags förståelse för vad som har hänt, men det kommer att ta lång tid att komma igen.

Flera av Norges främsta skådespelare och artister framträdde vid minnesceremonin som direktsändes i radio och TV. Bland annat återförenades popgruppen A-ha just för det här tillfället.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt blev mycket tagen när namnen lästes upp och foton visades på de 77 personer som dödades.

– Det var en mycket mäktig manifestation för sammanhållning, i ett av sorg drabbat Norge, sa Fredrik Reinfeldt efteråt. Det var en mycket värdig ceremoni, som gav utrymme åt sorg, kanske allra tyngst genom att läsa upp 77 namn. Det tar väldigt lång tid och känslan av saknad och sorg förstärks av att bilderna visas av huvudsakligen unga människor.

Statsminister Jens Stoltenberg manade till gemenskap och mer demokrati i sitt tal och efteråt var han märkbart tagen.

– Det har varit en värdig, mäktig och stark minnesmarkering, sa Jens Stoltenberg.

Vad är det som har var svårast med den här minnesceremonin för dig personligen?

– Det svåraste är att se bilderna och höra namnen. Varje bild och namn är en tragedi, en människa som har mist livet. När man ser alla på en gång, så förstår man kanske lite mer omfånget av tragedin.