Ekot direktrapporterar: Striderna i Libyen 21-22/8

1:22 min

Nato bombar Kadaffis residens i Tripoli, rapporterar tv-kanalen al-Arabiya. Under natten kommer uppgifter från AFP om att Kadaffis son Saif al-Islam, som tidigare rapporterades vara gripen av rebellstyrkorna, aldrig varit gripen. 

03:48

Nato har släppt flygblad över Tripoli som uppmanar soldater trogna Kadaffi att lägga ner sina vapen och ena sig med rebellerna och det libyska folket.

Även soldater som kommer från andra länder än Libyen uppmanas i flygbladen att lägga ner sina vapen och lämna landet.

03:00

Saif al-Islam sade när han visade sig i Tripoli att han inte bryr sig om den efterlysning för brott mot mänskligheten som den internationella brottsmålsdomstolen ICC i Haag har utfärdat för honom och hans far Muammar Kadaffi, rapporterar Reuters.

– ICC kan dra åt helvete, säger Saif al-Islam till CNN.

02:25

Saif al-Islam uppger att hans far Muammar Kadaffi är i Tripoli och mår bra.

– Vi kontrollerar Tripoli. Alla kan vara säkra på det. Allt är väl i Tripoli, sade Saif al-Islam utanför Kadaffis högkvarter i Bab al-Azizya, enligt nyhetsbyrån AFP. Saif al-Islam åkte sedan iväg i en bepansrad konvoj för att inspektera regimstyrkornas tillhåll i Tripoli.

02:11

Just nu pågår de mest intensiva striderna i Tripoli sedan rebellerna intog staden, uppger CNN.

01:37

Nyhetsbyrån AFP  och uppger att reportrar från nyhetsbyrån har träffat sonen på plats i Tripoli.

Åklagaren för den internationella brottsmålsdomstolen ICC Luis Moreno-Ocampo hade tidigare uppgett att Saif al-Islam var gripen av rebeller och satt i husarrest.

01:27

Enligt nyhetsbyrån AFP har Saif al-Islam, en av Muammar Kadaffis söner, inte gripits av rebellstyrkor utan är kvar i Tripoli.

00:59

Ännu en scud-missil har avfyrats från området kring Sirte men det är fortfarande oklart om den orsakade några skador, uppger en talesperson för USA's militär till AP. Sirte är Muammar Kadaffis födelsestad och ett av de fästen som regeringstrogna styrkor fortfarande kontrollerar.

00:28

Nato bombar nu Kadaffis residens i Tripoli enligt libyska källor hos rebellerna, rapporterar tv-kanalen al-Arabiya.

00:09

Nato bekräftar att tre scud-missiler har avfyrats under måndagen från libyska regeringsstyrkor i Sirte, Muammar Kadaffis hemstad. Missilerna avfyrades mot kuststaden Misrata utan att orsaka några dödsfall eller skador, meddelar Nato.

23:50

Enligt al-Jazira har Nato utfört nära 20 000 flyguppdrag sedan 19 mars då flygningarna över Libyen inleddes. USA's kostnader upgår till en miljard dollar under sitt åtagande i Libyen. 

USA har genomfört 5 316 flyguppdrag i Libyen sedan de allierade inledde sin insats och har svarat för 27 procent av Nato-uppdragen, av dessa har 1 210 varit flyganfall, varav 101 med förarlösa plan.

23:06

USAs utrikesdepartements talesperson Victoria Nuland säger att diplomater från 'Libya Contact Group' ska träffas i Istanbul i Turkiet på torsdag, rapporterar al-Jazira.  Gruppen innehåller främst länder som var en del av Natos flyguppdrag för att stötta rebellerna.

22:07

– Kadaffi spelar ut sitt sista kort, men hans armé börjar förlora kontrollen, säger en av rebellerna som intervjuas av brittiska BBC.

Sveriges Radios korrespondent rapporterar:

20:40

Rebellerna har tagit kontroll över flygplatsen i Tripoli, uppger en talesman för rebellerna för al-Arabiyya.

En av Muammar Ghaddafis sönder, al-Mutassim, befinner sig i ledarens bostadskomplex Bab al-Azizya i Tripoli, uppger tv-kanalen utan att ange någon källa.

Tv-bolaget al-Jazira rapporterade på måndagen att man hittat kvarlevorna efter två personer som kan vara Muammar Kadaffis son Khamis och den förre säkerhetschefen Abdullah al-Senussi.

Underrättelsechefen är en av de personer som efterlysts av Internationella brottmålsdomstolen ICC.

al-Jazira åberopade anonyma källor.

20:25

Barack Obama sa under ett framträdande med anledning av situationen i Libyen att även om läget i landet fortfarande är under utveckling närmar sig Kadaffi-regimen slutet.

Obama sa även att det är upp till Libyens medborgare att avgöra hur framtiden i landet kommer att se ut.

Han sa också att USA kommer att ha fortsatt nära kontakt med Nato och FN.

För närvarande har Obama en kortare semester och uttalade sig från sitt sommarresidens.

20:12

USA:s president Barack Obama meddelar att USA erkänner det nationella övergångsrådet i Libyen som de rättmätigt styrande och uppmanar Kadaffi att ge upp makten.

19:57

Engelskspråkiga al-Jazira rapporterar att Kadaffis son, Mohammed, som i går tillfångatogs av rebellerna, har flytt från husarresten med hjälp av Kadaffitrogna styrkor.

19:42

Vita husets talesman Josh Earnest säger att det inte finns några bevis för att Muammar Kadaffi övergett Tripoli sedan rebellerna tagit allt större kontroll över huvudstaden, där strider mellan rebeller och kadaffitrogna fortfarande pågår.

USA har heller inte ändrat sin åsikt om att det inte kommer att sätta in några marktrupper i Libyen uppger Vita huset.

19:22

Rådet som leder rebellerna ska rösta om huruvida Kaddafis son Saif al-Islam ska lämnas över till den internationella brottmålsdomstolen ICC eller om han ska dömas i Libyen, rapporterar AFP.

Rebellernas högste representant i Frankrike, Mansur Seif al-Nasr, säger till AFP att alla rådets beslut fattas på detta sätt. Samtidigt erkänner han att rebellerna än så länge saknar ett fungerande juridiskt system som kan erbjuda en rättegång.

19:18

Länderna i den internationella, så kallade kontaktgruppen för Libyen, har kommit överens om ett möte i Istanbul i Turkiet, troligen på torsdag. Det uppger Vita huset.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton och övriga medlemmar i gruppen enades om att sända deltagare till mötet, som ska handla om den närmaste framtiden för Libyen och vilken sorts hjälp man kommer att kunna erbjuda rebellerna.

18:08

En tredje av Muammar Kadaffis söner, Saadi, har tillfångatagits av rebellerna. Det rapporterar tv-kanalerna al-Arabiya och al-Jazira. Uppgiften kommer från rebellernas nationella övergångsråd.

Tidigare har sönerna Mohammed och Saif al-Islam tagits till fånga av rebellstyrkor.

17:38

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sa för att stund sedan att ett toppmöte om läget i Libyen kommer att hållas denna vecka. Ledare för Afrikanska unionen, Arabförbundet och andra regionala grupper kommer att delta, enligt generalsekreteraren.

Ban Ki-Moon sa också att FN kommer att erbjuda Libyen hjälp i övergången till ett nytt samhälle efter konflikten.

17:03
Enligt uppgifter till BBC, Reuters och al-Jazira har den libyska statstelevisionen upphört att sända.

16:55
Det är otroligt viktigt att fånga in Kadaffi för att undvika ett maktvakum i Libyen, säger Ekots Titti Nylander, som tror att Kadaffi kommer att kämpa in i slutet.

16:53

16:44
Sverige erkänner inte regimer, Sverige erkänner stater, säger Bildt.

– Vi skiftar inte erkännande på grund av regimskifte. Vi arbetar med dem som har kontroll över territoriet.

16:41
Bildt får frågan om Nato har tagit ställning för en part i konflikten:

– En part har attackerat civila, och Nato har varit aktivt för att skydda civila. Det kan uppfattas som ett ställningstagande för en part, med uttryckligt mandat från FN:s säkerhetsråd, och det är ett partiskt ställningstagande som jag tycker att vi ska vara rätt så glada för.

16:39
Bildt kallar det "utomordentligt glädjande" att regimen nu ser ut att falla.

– Men vi ska inte underskatta de utmaningar som landet står inför. Det här är en alldeles osedvanligt bisarr regim, den har ju inte ens haft någon författning för landet, så det finns ingen författning att ändra, utan här måste man starta från botten, säger han.

16:33
Bildt säger att en ny resolution nu måste komma i FN:s säkerhetsråd om Libyen.

– Två delar är viktiga: att upphäva de omfattande sanktionerna vi har mot Libyen, dels att dra upp riktlinjerna för de internationella insatserna för att stödja och hjälpa övergångsarbetet.

– Där kommer FN att få den ledande rollen, enligt de preliminära diskussioner som har varit, och det är naturligt att de insatser som Sverige, EU och Nato gör, sker inom den ram som kommer att etableras i en ny resolution från säkerhetsrådet.

16:20
Bildt säger att han "hoppas att budskapet för dagen kommer att spridas även till Damaskus".

16:15
Nu inleds en presskonferens med utrikesminister Carl Bildt med anledning av utvecklingen i Libyen. Ekot sänder direkt.

16:13
Ekots Katja Magnusson säger i Studio Ett att det har varit svårt att följa utvecklingen i Tripoli idag.

– Det verkar lite oklart vad som pågår, rebellerna säger ju själva att striderna fortfarande pågår. Det nationella övergågnsrådet har sagt att man kommer att ta sig till Tripoli så fort staden är befriad, vilket betyder att de fortfarande inte ser det som att Tripoli är befriat.

– I ett av de sista meddelandena som Gaddafi ringde in, han ringde ju statlig tv och lämnade mer eller mindre desperata meddelanden, sa han att han var i Tripoli och sa att han skulle kämpa in i det sista. Men ingen vet, det finns miljontals rykten om var han skulle vara.

16:00
Anton Karis har ringt upp några röster i Libyen för Studio Ett. En av dem är Ali från Tripoli, som säger att Kadaffi är rädd nu.

– Han gjorde tre framträdande på ett dygn, alla var från "underground", på telefon, ingen vet var han är. Jag tror att de överlämnar honom till rättvisan, domstolen, eller så dödar de honom, om han inte tar livet av sig, säger han.

Det är lugnare att följa utvecklingen vid tv:n med fjärrkontrollen i handen, säger en kvinna.

– Men det är helt annorlunda att prata över telefon nu, igår tog de över det största telefonbolaget och nu har vi internet också, säger hon.

– Vi går inte ut, de som bor här i vårt område har stängt av vår gata. De har hängt upp den nya flaggan.

Hon berättar om de små knep som Kadaffimotståndare i Tripoli har nyttjat för att protestera mot regimen. En handlar om rebellflaggan.

– De la den i frysen, sen hängde de upp den och då tinade den och vecklade ut sig.

Hör mer i eftermiddag.

15:53
Egypten erkänner Libyens övergångsråd, alltså rebellerna, som legitim regering, rapporterar AFP.

15:47
Tripoli verkar till stora delar vara i händerna på Kaddafis motståndare och på TV-bilder har vi kunnat se hur människor firat övertagandet av huvudstaden. Men alla har inte varit ute. Hur skiljer man till exempel på skottlossning på allvar och glädjeskottsalvor i luften? Anton Karis har ringt upp ett par personer för Studio Etts räkning. Lyssna här, och hör mer

15:38
Utvecklingen i Libyen angår också många i Sverige.

15:31
Nu har chatten med journalisten Titti Nylander börjat. Hon har bevakat Mellanöstern för Sveriges Radios räkning under många år, så passa på att

15:26
Afrikanska unionen kommer att hålla ett krismöte i Etiopiens huvudstad Addis Ababa senare i dag, med anledning av utvecklingen i Libyen, rapporterar AFP. AU har varit stark motståndare till Nato-insatsen i Libyen.

15:13
Ledaren för rebellernas nationella övergångsråd, Mustafa Abdul Jalil, har just avslutat en presskonferens i Benghazi. Där lovade han att Kadaffi kommer att få en rättvis rättegång, även om han har svårt att se hur ditkatorn skull ekunna försvara sig mot anklagelserna.

Han uttryckte också oro för att vissa av rebellernas anhängare ska komma att utföra hämndattacker mot Kadaffisupportrar. Jalil sammanfattade presskonferensen genom att konstatera att "det verkliga segerögonblicket uppstår först när Kadaffi har gripits".

14:58
Nato förnekar för Reuters att rebellernas framryckningar mot Tripoli skulle ha koordinerats med alliansen.

14:10
al-Mahmoudi anlände till den tunisiska ön Djerba sent i går kväll, rapporterar nu också Reuters, som har pratat med ögonvittnen och lokala källor på ön.

13:57
Den libyske premiärministern al-Mahmoudi tros befinna sig på en ö i Tunisien, rapporter al-Jazira.

13:17

Kadaffis styrkor gör fortfarande motstånd i delar av huvudstaden. Trots det har anhängare av rebellerna börjat fira segern. En av dem som var ute i natt är Ali. Ekot når honom på telefon i Tripoli. Han gav sig ut i natt för att vara med i firandet, men vände tillbaka.

– Det var så kraftig skottlossning att jag inte ville gå ända fram, säger han.

12:47
Titti Nylander, som har bevakat Mellanöstern för Ekots räkning i många år, var med i Ekots studio alldeles nyss, där hon fick svara på frågan om Kadaffi fortfarande har en chans att behålla makten.

– Nej, vad vi ser nu är att den libyska regimen kollapsar, och det vet naturligtvis Kadaffi, men han kommer att hålla stånd in i det sista. Det pågår fortfarande strider där Kadaffi bor. En god gissning är väl att han befinner sig i en bunker på det området, för det gjorde han förra gången när han befann sig i mycket stor fara, 1986, när amerikanerna och britterna bombade området.

– Tiden verkar ha gått förbi möjligheterna att förhandla sig till någon slags livlina i Zimbabwe eller Venezuela, så min gissning är att han får endera ett mycket blodigt slut eller att han hamnar inför internationella brottmålsdomstolen, säger Titti Nylander.

12:20
– Första utmaningen för rebellerna blir att hålla ihop och skapa stabilitet, utan det faller man in i ett slags inbördeskrig mellan olika klaner och grupperingar, säger Alexander Atarodi, som är Mellanösternexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Jag vill inte måla fan på väggen och överdriva risken, men med tanke på alla tankar och åsikter som finns inom oppositionen är det osannolikt att man lätt skulle kunna komma överens om ny konstitution, inrikes- och utrikespolitik, lagar och liknande, säger Atarodi.

12:14
Rebeller befinner sig utanför Kadaffis högkvarter, men möts av motstånd, rapporterar Reuters.

12:02
Många libyer i Sverige gläds över utvecklingen i hemlandet. Munum Essawi driver en kvartersbutik i Söderhamn, och idag var han lycklig när han satte upp löpsedlarna utanför affären:

– "Kadaffis sista strid i morse", står det. Det är fantastiskt, som en dröm, säger han till Ekot.

Den libyska föreningen i Stockholm välkomnar också utvecklingen i landet. Vice ordföranden Helmi Alnadori har kontinuerlig kontakt med vänner i huvudstaden Tripoli.

– Man kan säga att libyska folket börjar andas. Det är första gången på 40 år.

11:53
Kadaffis son Khamis leder en arméstyrka som har gett sig av från Kadaffis högkvarter och rör sig mot centrala Tripoli, rapporterar tv-kanalen al-Arabiya, enligt Reuters. 

11:26
Nato kommer att fortsätta sin flygpatrullering över Tripoli tills alla Kadaffitrogna har gett upp, rapporterar AP.

11:17 En talesman för det kinesiska utrikesdepartementet säger att Kina respekterar det libyska folkets val, och att man är redo att samarbeta med det internationella samfundet vad gäller Libyens framtida återuppbyggnad.

11:15
Alex Crawford rapporterar för Sky News att det enda fungerande sjukhuset i Tripoli är fullpackat med skadade efter nattens strider. Sjukhuspersonal vädjar om att medicinskt kunniga ska komma till sjukhuset och hjälpa till.

11:08
De libyska rebellerna planerar att flytta högkvarteret från Benghazi till Tripoli, rapporterar BBC.

11:02
Företrädare för Internationella brottmålsdomstolen (ICC) meddelar att förhandlingar pågår med de libyska rebellerna gällande Muammar Kadaffis son Saif al-Islam, skriver TT.

10:50
Utvecklingen i Libyen påverkar "i sak" ännu inte de fem Gripenplanens spaning, säger överste Fredrik Bergman, chef för förbandet FL 02, på telefon från Italien, till TT.
– Vi spanar där Natos ledning vill att vi ska spana.

10:35
Kadaffistyrkorna kotnrollerar inte mer än 10-15 procent av Tripoli, hävdar Italiens utrikesminister Franco Frattini. Han säger också att Kadaffi är ansvarig för ett eventuellt blodbad i Tripoli om han fortsätter att kämpa emot.

10:22
Rebellsidan vidhåller att man fångat in Muammar Kadaffis tre söner Saif al-Islam, Saadi och Muhammad.

– Vad gäller de övriga fyra sönerna, så tror vi att de antingen gömmer sig eller har flytt, säger Guma El-Gamaty, som är Nationella övergångsrådets samordnare i Storbritannien, till CNN enligt TT.

10:18
BBC:s reporter Rupert Wingfield-Hayes blev tidigare utsatt för ett bakhåll av Kadaffistyrkor, på väg mot Gröna torget i Tripoli.

10:13
Både BBC:s reporter i Tripoli och al-Jaziras reporter rapporterar att det forfarande pågår sporadiska strider i Libyens huvudstad. "Den största utmaningen för rebellerna just nu är prickskyttarna," konstaterar al-Jaziras Zeina Khodr.
Framför allt är det i området runt Kadaffis högkvarter som striderna pågår. Där finns fortfarande stridsvagnar och regimtrogen militär som gör motstånd. 

10:09
Den sydafrikanska utrikesministern har gjort klart att landet inte har några som helst planer på att underlätta för Kadaffi att fly. Man säger sig också veta att han inte har några planer på att söka asyl i Sydafrika.

09:56
Enligt BBC:s reporter i Tripoli fungerar internet igen, efter att rebeller har tagit kontroll över den statliga internetleverantören. Nätet ska ha varit avstängt under ett halvår.

09:47
Tidigare uppgifter om att sydafrikanska flygplan skulle ha setts i Tripoli, redo att flyga ut Kadaffi om han kapitulerar, förnekas av den sydafrikanska regeringen.

09:39
I rebellstaden Benghazi möts uppmaningar om att, vid ett gripande, överlämna Kadaffi till den internationella brottmålsdomstolen ICC med irritation, rapporterar al-Jaziras reporter på plats. "Det ses som en förlorad chans att ta hämnd," säger hon.

09:28 
Rebelledaren Mahmud Jibril fortsätter att uppmana motståndsmän och libyer att visa återhållsamhet och medkänsla med tillfångatagna Kadaffitrogna, skriver al-Jazira, enligt TT.

– Jag vädjar till ert samvete och ansvarskänsla att hejda er från att ta några former av hämnd i denna glada stund, och inte heller skada egendom eller behandla utlänningar eller fångar illa, säger han.

08:49
Al-Jazira rapporterar att Kadaffis son Saif al-Islam gjorde våldsamt motstånd när han greps av oppositionen medan Kadaffis äldste son Muhammad ska ha överlämnat sig frivilligt.

08:34
Nationella övergångsrådets (NTC) sändebud Ali Suleiman Aujali som utsågs till ny ambassadör vid Libyens ambassad i Washington i veckan säger till tv-kanalen CNN att rådet är redo att flytta verksamheten från Benghazi till Tripoli.

– NTC kommer att styra landet. De kommer att flytta till Tripoli så snart som möjligt, säger Aujali till CNN.

08:15
Stridsvagnar har setts lämna Kadaffis högkvarter och beskjuta områden i Tripoli, uppger en rebellkälla för tv-kanalen al-Jazira.

Enligt AFP hördes också automateld vid halv sju på morgonen i närheten av hotell Rixos där de flesta av de utländska reportrarna i staden bor.

08:03
Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade Libyenläget i P1-morgon.

07:22
Hårda strider rapporteras från området i närheten av Muammar Kadaffis residens i Tripoli, skriver AFP. Trots att rebellerna intog stora delar av Tripoli utan att möta något betydande motstånd finns anhängare till Kadaffi fortfarande kvar i staden.

07:18
Många Tripolibor nåddes av sms från rebelledningen där det stod: "Gud är stor. Vi gratulerar det libyska folket till Muammar Kadaffis fall", skriver Reuters.

07:00
Rebellerna har börjat kalla Gröna torget i Tripoli för Martyrernas torg sedan det intogs natten till måndag.

06:56
Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg menar att en riskfylld tid nu väntar Libyen, ett land utan fungerande samhällsinstitutioner.

06:33
En medicinstudent som vill vara anonym har firat hela natten  i västra Tripoli. Han tror att det här är slutet för Khadaffi.

06:25
USA:s och Nato:s roll i den senaste händelseutvecklingen kan ha varit mycket större än vad FN-mandatet ger utrymme för.

05:38
Vändpunkten för oppositionen kom för en dryg vecka sedan när rebellerna förstärkningar i form av mer vapenkraft, säger den amerikanske utrikespolitiske analytikern Mark Perry till al-Jazira.

05:27
Det är fortfarande oklart var Muammar Kadaffi själv befinner sig.

04.16
Obama uttalar sig nu och säger att Kadaffi måste inse att han inte längre har kontrollen över Libyen och han måste ge upp för att få slut på blodspillan, rapporterar Reuters.

03.54
Människor är ute på gatorna både i centrala Tripoli och i oppositionens bas, Benghazi, i östra Libyen och firar rebellernas framgångar.


03.30
Det libyska Nationella övergångsrådets ledare, Mahmud Jibril, säger nu sent inatt att det fortfarande finns motståndsfickor i Tripoli, att styrkor lojala med Muammar Kadaffi finns kvar på några håll.

I ett tal i rebellernas tv al-Ahrar uppmanade Jibril människor i Tripoli att vara försiktiga.

03.10
USA:s president Barack Obama kommer inte att uttala sig om händelseutvecklingen i Libyen förrän han fått fullständig information om läget.

02.59
USA:s utrikesdepartement uppmanar det Nationella övergångsrådet i Libyen att snabbt planera för tiden efter Kadaffi.

02.43
Muammar Kadaffis äldste son Mohammed al-Kadaffi har bekräftat för tv-kanalen al-Jazira att han gripits och nu befinner sig i husarrest.

02.30
Rebellerna har beslutat att döpa om Gröna torget till det tidigare namnet  Martyrernas torg.

02.15
De libyska rebellerna har nu tagit kontroll över den statliga radiobyggnaden i Tripoli, rapporterar al-Jazira.

01.55
Den statliga libyska televisionen rapporteras ha övergått till att visa tidigare inspelade program. Direktsändningarna sägs vara blockerade.

01.54
Ännu obekräftade uppgifter från al-Jazira gör gällande att två sydafrikanska plan finns på Tripolis största flygplats och att Afrikanska unionen kan ha erbjudit Muammar Kadaffi exil i Angola eller Zimbabwe.

01.38
Chefsåklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen, ICC, säger till CNN att man redan under måndagen kommer att diskutera med rebellernas övergångsråd om en utlämning av Kadaffis som Saif al-Islam.

ICC vill att han så snart som möjligt ska föras till Haag för att han där ska ställas till svars för brott mot mänskligheten.

01.36
Rebellernas övergångsråd uppger att man tagit kontroll över flygplatsen i Tripoli liksom gränsen mot Tunisien, rapporterar al-Jazira.

01.15
Rebellstyrkorna har nått fram till Gröna torget i centrala Tripoli, uppger Sky News korrespondent i landet. Kadaffi-regimens flaggor i stadskärnan har slitits ner och ersatts av rebellernas flaggor.

Gröna torget har hittills varit reserverat för Kadaffi-trogna manifestationer, men i natt dominerar i stället firande rebeller det stora torget.

01.08
Rebellernas flagga vajar på flera håll i Libyen i takt med att många firar utvecklingen i Tripoli i natt.

01.00
Den tidigare uppgiften från ICC om att Muammar Kadaffi skulle ha gripits tas tillbaka. Det handlar om en bekräftelse på gripandet av hans son, Saif al-Islam, meddelar Reuters.

00.53
Muammar Kadaffi har gripits, uppger en talesperson för Internationella brottmålsdomstolen, ICC, som enligt Reuters säger sig ha bekräftelse på det.

00.52
Rebellerna får förstärkningar i takt med att de tagit sig allt längre in i Tripoli, rapporterar al-Jaziras korrespondent. Samtidigt uppges krypskyttar fortfarande finnas kvar på hustaken i Tripoli, något som skulle kunna bromsa rebellernas framfart.

00.49
Två sydafrikanska flygplan ryktas ha synts till på flygplatsen i Tripoli, rapporterar al-Jazira. Det spekuleras i om Muammar Kadaffi är på väg att lämna landet.

00.44
Rebellerna hävdar nu att de har kontroll över i princip hela Tripoli förutom Kadaffis förläggning, rapporterar al-Jazira. Enligt samma källa förekommer skottlossning i närheten av Kadaffi-fästet.

00.26
Kadaffis son Muhammed har gett upp och överlämnat sig till rebellerna, uppger rebellernas övergångsråd till nyhetsbyrån Reuters.

Det har nu också bekräftats att en av Kadaffis yngre söner, Saif al-Islam, tillfångatagits av rebellerna tidigare under kvällen.

00.22
Nato är redo att samarbeta med det libyska folket och rebellernas övergångsråd, skriver försvarsalliansen i ett uttalande. Övergången måste gå fredligt till väga och den måste ske nu, enligt Nato.

00.19
Tv-bilder från staden Benghazi visar stora, jublande folkmassor som firar beskeden om rebellernas framflyttade positioner i huvudstaden Tripoli.

00.12
Gå ut och rensa Tripolis gator, uppmanade Muammar Kadaffi människor i ett ljudmeddelande som sändes i den statliga televisionen efter att rebeller intagit delar av staden.

00.01
Den här magnifika staden har blivit en helveteseld på grund av Natos handlingar, säger Kadaffis talesman Moussa Ibrahim.

23.53
Från Tripoli visas bilder på människor som firar och unga män som stampar på en matta där Muammar Kadaffi är avbildad, något de knappast vågat förrän nu.

23.43
Slutet är nära för Kadaffi, konstateras i ett uttalande från Storbritanniens premiärminister David Camerons kontor.

23.42
Ledaren för det rebellernas övergångsråd säger att man är redo att sluta strida på villkoret att Kadaffi meddelar sin avgång, enligt uppgifter till den arabiska tv-kanalen al-Arabiya.

Kadaffi och hans söner kommer att lämnas fri väg ut ur landet om de frivilligt lämnar makten, uppger övergångsrådet.

23.40
Kadaffis son, Saif al-Islam, har tillfångatagits och befinner sig på ett säkert ställe under bevakning, uppger företrädare för rebellernas övergångsråd till al-Jazira.

23.27
Utrikesminister Carl Bildt kommenterar utvecklingen i Libyen på Twitter: "Jag välkomnar varmt nyheterna som nu strömmar in från Tripoli. Kadaffi-klicken löses snabbt upp."

23.24
Kadaffi-regimen är redo för omedelbara förhandlingar och vill se ett slut på rebellernas attack, enligt en talesperson som citeras av nyhetsbyrån Reuters.

Libyska rebeller rapporteras nu vara bara kilometer från Tripolis stadskärna.

23.21
Muammar Kadaffi borde inse att han inte kan vinna kriget i Libyen, kommenterar Nato utvecklingen i ett uttalande.

"Han är den som är ansvarig för att ha startat konflikten och han borde bespara sitt folk ytterligare blodspillan", säger Natos talesperson Oana Lungescu.

23.19
Kadaffis talesman Moussa Ibrahim hävdar nu i statlig libysk tv att 1 300 människor har dödats i Tripoli i dag. Han insisterar på att den libyska regimen står stark och att tusentals volontärer och soldater står redo att slåss.

23.03
Rebellernas övergångsråd hävdar att Kadaffis son, Saif al-Islam, har tillfångatagits. Det rapporterar al-Jazira.

22.49
Den livvaktsstyrka som ansvarar för Muammar Kadaffis säkerhet lägger ned sina vapen, rapporterar de arabiska tv-kanalerna al-Jazira och al-Arabiya som hänvisar till rebellernas övergångsråd.

22.37
Sky News korrespondent på plats i Tripoli rapporterar att rebeller är inne i staden och befinner sig bara sju kilometer från stadskärnan. Hon berättar att de möts av människor som firar på gatorna – och att rebellerna inte möter något motstånd på sin väg in i Tripoli.

22.20
En rebellkonvoj på väg mot Tripoli är nu bara åtta kilometer från huvudstaden, rapporterar Sky News korrespondent.

22.00
I ett tal som sändes i libysk tv i dag sa Muammar Kadaffi att han inte tänker ge upp. Han uppmanade också libyer att komma till Tripoli för att kämpa till slutet.

21.55
Ett lugn har lagt sig över Tripoli under kvällen, uppger en av rebellerna som TT talat med på telefon. Lugnet väcker en viss oro hos Kadaffi-motståndarna.

"Vårt område är säkrat, många områden kring Tripoli är säkrade. Men vi oroar oss för att de har en ny plan", säger en av rebellerna till TT.

21.51
Enligt uppgifter i statlig libysk tv har Muammar Kadaffi själv varit ute på Tripolis gator "för bara en stund sedan", men det är inget som kunnat bekräftas uppger BBC.

21.39
Enligt en av AP:s reportrar på plats och uppgifter i Sky News har de libyska rebellerna under dagen, med uppbackning av Nato-flyg, tagit över en armébas utanför Tripoli tillhörande en brigad som fått namn efter Kadaffis son Khamis. Brigaden har lett de tidigare attackerna mot bland annat rebellfästet i Misrata.

21.32
Anhängare till Kadaffi beväpnade med automatkarbiner har skjutit från hotellet Rixos, där de utländska journalisterna i Tripoli har bott under regimens vakande ögon, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s korrespondent.

21.00
Hundratals libyska rebeller rapporteras i kväll ha kommit till Tripolis utkanter utan att ha mött något motstånd. Rebellerna hälsades av civila   som samlats längs gatorna i en förort.

20.45
Kadaffis regim håller på att falla sönder, säger Natos talesperson Oana Lungescu till nyhetsbyrån AFP. "Ju förr Kadaffi inser att det inte finns något sätt för honom att vinna, desto bättre för alla", fortsätter hon.

20.00
Tusentals rebeller är enligt rapporter i kväll på väg i en konvoj med 100 fordon till Tripoli, där det under det senaste dygnet varit strider i flera områden mellan Kadaffis styrkor och oppositionella.

Enligt företrädare för Kadaffi-regimen har närmare 380 människor, från båda sidor, dödats och omkring 1 000 skadats sedan striderna i Tripoli inleddes igår kväll.