USA uppmanar till planering efter Kadaffi

1:11 min

USA:s utrikesdepartement uppmanar nu det Nationella övergångsrådet i Libyen att snabbt planera för tiden efter Kadaffi.

De första kommentarerna här i USA kom mitt under rebellernas offensiv mot Tripoli. Medan taleskvinnan Victoria Nuland konstaterade att Tripoli och Kaddafi var på väg att falla, siktade uttalandet mer på den omedelbara framtiden och inte på den pågående situationen.

Mitt under dramatiken i den libyska huvudstaden ville USA uppenbarligen varna för det än värre kaos som man nu befarar hotar landet.

"Vi fortsätter uppmana det Nationella övergångsrådet att bibehålla sin kontakt med de breda folklagren i Libyen och planera noga för tiden efter Kadaffi", hette det samtidigt som tevekanalerna direktrapporterade om striderna i Tripoli.

Militäralliansen NATO intygade också under den pågående offensiven att man kommer att fullfölja sitt mandat i Libyen om det behövs, för att rädda civila liv.

Samtidigt sa chefsåklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen, Luis Moreno Ocampo, till tevekanalen CNN att de redan under måndagen kommer att diskutera med Nationella övergångsrådet om utlämning av Kaddafis gripne son Saif al-Islam till Haag, för att han där ska ställas till svars för brott mot mänskligheten.