Skåne

Lärare letar efter andra jobb

1:32 min

Nu börjar skolorna och då arbetet för landets alla lärare. Enligt Arbetsförmedlingen finns det 25 procent fler lärarjobb att söka i år i Skåne än i fjol. Men det är inte alltid lätt att fylla luckorna.

Helena Linge som är distriktsordförande i Lärarnas Riksförbund i Malmöhusområdet varnar till och med för lärarbrist. Ett skäl är att många lärare funderar på att byta jobb.

--  Jag träffade en 31-årig lärare som varit lärare i fem år. Han sa att han letar efter andra jobb nu, berättar hon.

– Han sa till mig att han älskar sitt jobb, men att löneläget är för dåligt. Utanför skulle han kunna få en helt annan lön.

Lönen och den höga arbetsbelastningen är två av skälen till att lärare allt oftare funderar på att byta bana. En undersökning som gjordes bland LR:s medlemmar i Trelleborg i juli visade att 56 procent av lärarna har haft tankar på att helt byta bana.

En annan orsak till lärarbristen inom vissa områden är ökade barnkullar och att många lärare nu går i pension. Dessutom väljer fler att arbeta deltid på grund av arbetsbelastningen.

Och det är svårt att få tag på behöriga lärare, speciellt till förskolan, fritids och lärare med specialkompetens. Det vet Camilla Samuelsson som är tillförordnad rektor på Västra Sjöstadens skola utanför Ystad.

Hon har anställt tre nya montessorilärare inför hösten och har bland annat tvingats höja lönerna för att få dem som söker jobb att bli intresserade.

– Det blir svårare och svårare för varje ansökningstillfälle, berättar Camilla Samuelsson. Det finns för få lärare, speciellt montessorilärare med erfarenhet och engagemang i sitt yrke.

Johanna Hinteregger
johanna.hinteregger@sverigesradio.se