USA och Nato tros ha haft stor roll i Kadaffis fall

2:27 min

De officiella kommentarerna från USA har under natten varit försiktigt avvaktande. Det finns en stark oro att Libyen nu hamnar i kaos. Samtidigt kommer uppgifter om att både USA:s och Nato:s roll i den senaste händelseutvecklingen varit mycket stor, större än vad FN-mandatet ger utrymme för.

Samtidigt som jubelrop och skottlossning fortfarande ekar i Tripoli, kommer uppgifter om att både USA och Nato har spelat en helt avgörande militär roll i rebellernas plötsliga framryckning.

Det är dels amerikansk satellitövervakning av regimstyrkorna i Tripoli, dels intensifierat samarbete mellan Nato och rebellsidan, som ska ha drivit fram det som nu tycks vara Kadaffiregimens slutliga fall. Det uppger flera högt uppsatta källor inom Nato och Pentagon för New York Times.

Enligt uppgifterna ska satellitövervakningen ha punktbevakat regimstyrkorna, och med stor precision ha styrt rebellattackerna i Tripoli. Nato ska de senaste veckorna ha hårdtränat rebellerna och därmed avsevärt förbättrat deras stridsduglighet.

Den FN-resolution som ligger till grund för insatsen i Libyen ger inte Nato mandat att avsätta Khadaffi, eller att välja sida i konflikten, utan tillåter enbart skydd av civilbefolkningen.

Enligt Kadaffis informationsminister Musa Ibrahim har Natos bombningar krävt minst 1 300 dödsoffer bara under det senaste dygnet.

Under natten uppmanade USA:s utrikesdepartement det Nationella övergångsrådet i Libyen att omgående börja planera för tiden efter Kadaffi.

Uttalandet kom mitt i rebelloffensiven mot Tripoli, men handlade alltså mer om den närmaste framtiden än om den pågående dramatiken i huvudstaden.

USA är uppenbart bekymrat över det kaos som hotar landet, när rivaliserande grupper befaras fortsätta strida mot varandra, och när kravet på hämnd mot Khadaffiregimens anhängare kan komma att leda till omfattande och blodiga aktioner.

USA:s president Barack Obama säger i ett uttalande nu på morgonen att Muammar Kadaffi måste ge upp, men han uppmanar samtidigt de libyska rebellerna att respektera mänskliga rättigheter och följa internationell lag.

Även den Internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, manar nu till laglig rättvisa istället för hämnd.

ICC:s chefsåklagare Luis Moreno Ocampo uppger att han redan under måndagen kommer att diskutera med det Nationella övergångsrådet i Libyen om en snar utlämning av Kadaffis gripne son Seif al-Islam, för att han i Haag ska ställas till svars för brott mot mänskligheten.