Länet

Stora problem med skyltning på bussar

1:08 min

Först ikväll eller imorgon bitti räknar SL med att ha fått ordning på de trasslande destinationsskyltarna på bussarna. Under större delen av dagen har många bussar enbart signalerat "Klar för trafik" eller "Ej i trafik" i stället för att visa vilken destination den går till, något som orsakat frustration hos både resenärer och förare.

Det var i morse i samband med övergången till SL:s vintertidtabell som problemen med det datoriserade skyltsystemet började.

SL:s busstrafik i hela länet har drabbats av problem med icke fungerande destinationsskyltar nu på morgonen och förmiddagen. På många håll vittnar resenärer om rena kaoset när det inte framgår var bussen ska, och ingen egentligen vet säkert vilken buss de klivit på .

Till att börja med handlade det framför allt om bussarna på 300-linjerna, Ekerö och vidare ut på Mälaröarna men SL:s informatör Jesper Pettersson uppgav för Radio Stockholm för en stund sen att problemen nu verkar vara spridda till busstrafiken i de flesta delar av Stockholms län.

Det är bussarnas färddatorer som normalt uppdateras under natten när bussen står i garage, som av någon anledning inte fungerar som de ska. Eventuellt är det något som gått snett i samband med övergången i morse till vintertidtabell.

Enligt SL krävs att bussarna går i depå och uppdateras på nytt för att skyltsystemet ska gå igång och fungera igen.

– Läget kommer bli bättre allt eftersom, men datatrasslet i bussarna kommer sannolikt ta en stor del av dagen att åtgärda helt säger SL:s informatör Jesper Petterson till Radio Stockholm.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@.sr.se