STUDENTBOSTÄDER

"Bostadsbristen värre än någonsin"

1:14 min

I dagarna börjar fler studenter än någonsin att plugga på högskolan - men många har ingen bostad.

Det är stor brist på studentbostäder i de flesta studieorterna runtom i landet, visar en rapport från Sveriges förenade studentkårer.Har du lyckats fixa studentbostad? Kommentera!

– Vi kan se att det är i princip värre än någonsin. Vi vet att det finns studenter som sover på luftmadrasser och i campingstugor, och till och med de som måste tacka nej till sina utbildningsplaster för att de inte kan hitta något boende, säger Camilla Georgsson som är ordförande på Sveriges förenade studentkårer, SFS.

SFS har granskat 30 studieorter och har kommit fram till att på bara fyra av dem - Gävle, Härnösand, Karlshamn och Trollhättan - kan erbjuda en studentbostad på en gång. På övriga ställen är det mycket svårt att hitta någonstans att bo för studenter.

– Vi anser att alla studenter ska garanteras ett boende, oavsett var i landet man väljer att plugga. Regeringen måste mlöjliggöra för nybyggnationer av studentbostäder, säger Camilla Georgsson.

Måns Silfwerplatz Thunström pluggar till präst i Uppsala och hade svårt att hitta någonstans att bo.

– Det har varit lite kämpigt, i och med att man inte vet vad man skulle göra om man inte skulle få något boende. Eftersom det är osäkert om man kan stanna eller inte i stan är det osäkert om det ens är värt att plugga över huvud taget, om man inte kan gå vidare nästa år.