Råoljepriset faller med Kadaffi

2:08 min

Priset på råolja faller nu när regimen i Libyen ser ut att falla. Det är positiva nyheter för världsekonomin som tycks vara på väg mot en inbromsning.

Världens oljekonsumerande länder får lite hjälp och därmed den globala ekonomin att stå emot en eventuell nedgång som kan leda till nolltillväxt i många länder under det andra halvåret.

Marknaden räknar nu med att Libyen ska återuppta oljeproduktionen.

Under det halvår, från februari till i dag, som upproret har pågått, har Libyens oljeproduktion slagits i spillror, och i dag beräknas produktionen ligga på bara 100 000 fat olja om dagen.

Kanske kan den siffran fördubblas ganska snart, och sedan nå 500 000 fat i höst, enligt vad bedömare uppger för Wall Street Journal.

Men det är ändå lite jämfört med produktionen före upproret - ungefär 1,6 miljoner fat om dagen. Libyen var då världens tolfte största oljeexportör. Viktigaste kunderna fanns i Europa med grannen på andra sidan Medelhavet, Italien, som huvudmarknad.

Full produktionskapacitet når Libyen först om tre år.

Men även om priset på olja tillfälligt går ned som en reaktion på det som händer i Libyen kommer det att ta tid innan den libyska oljan faktiskt når den eventuella köparen. Merparten kommer nämligen att gå till inhemsk konsumtion.

Vid lunchtid i dag handlas råolja av Brentkvalitet, Nordsjöolja för Västeuropa, till ungefär 105 dollar per fat.

Brentoljan var under 100 dollar i slutet av januari i år, veckorna innan oroligheterna bröt ut i dom nordafrikanska arabländerna.

Krigspremien som alltid finns inbäddad i oljepriset sjunker nu och därför faller också priset. Premien brukar vara mellan 10 och 15 dollar per fat och man kan alltså säga att det reala oljepriser ligger kring 85 dollar per fat i dag.

Eller ganska nära det pris som oljekartellen OPEC vill att det ska ligga på, mellan 80 och 90 dollar, för att återhämtningen i världskonjunkturen inte ska knäckas.

WTI-oljan för USA ligger på drygt 80 dollar fatet.

En annan lika viktig faktor för oljepriset just nu är risken för ett stopp för tillväxten i den amerikanska ekonomin och skuldkrisen i eurozonen. Efterfrågan sjunker när ekonomierna varvar ner.

Ett lägre oljepris kan dämpa nedgången.