LASSO

Gnosjöandan lockar folk

5:25 min

Gnosjöandans ursprung lockar tusentals besökare år efter år. Vattenhjulens dag är en annorlunda hembygdsfest som står sig. Trots att det är ungefär samma program från år till år i det levande museet i Töllstorp.

Museet över Gnosjöandan fortsätter att locka tusentals besökare varje år när det är Vattenhjulens dag i Gnosjö. Gnosjöandans ursprung lockar trots att det är ungefär samma program sen 36 år.

Levande museum
Alla museibyggnaderna är igång, så alla vattenhjul snurrar och fabrikerna är igång. Astrid Finke från Mölndal var på besök hos goda vänner och var för första gången på Vattenhjulens dag:
- Det är en fantastisk runda jag har gått och jag har fått se så mycket.

Skansen öste beröm
Allt är hembakt och "doppet" packas i påsar, berättar Rut Ingemarsson i kaffeserveringen. Hon kudne också berätta att det t o m varit en anstäldl från skansen i Stockholm som berömt det levande muséet och inte minst samlingen av gamla kläder i hembygdsföreningens arkiv.

Skulle inte gå utan idealitet
Kurt Gabrielsson, ordförande i Gnosjö hembygdsförening, gläds över att intresset för gnosjöandans ursprung håller i sig och att det är många besökare. Uppemot 2000 på en söndagseftermiddag i augusti.
Han gläds också över att det är så många som ställer upp och jobbar för att Vattenhjulens dag ska bli en sådan succé. Det krävs många ideella krafter för att ha alla verkstäderna igång.