BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET

Protesterar mot nedläggning

1:25 min

Trots att Borlänge har länets högsta kriminalitet vill polisen lägga ned polishuset i Borlänge och bygga nytt i Falun i stället. Politiker i Borlänge protesterar, och nu reagerar också Brottsförebyggande rådet.

7 211 brott anmäldes till polisen i Borlänge förra året. Ingen annan kommun i Dalarna är ens i närheten av den siffran. Men regionens nya polishus planeras ändå till Falun.

Politiker i Borlänge protesterar. Och nu reagerar också Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

– För Borlänges del ser vi ju inte att det skulle vara särskilt positivt. Borlänge har den högsta kriminaliteten. Att då lyfta bort mycket polisverksamhet härifrån tycker vi inte är särskilt lyckat, säger Sonja Sahlin, samordnare för lokala BRÅ i Borlänge.

Enligt ett förslag från polisens arbetsgrupp ska ett nytt polishus stå klart i Falun år 2015. Kvar i Borlänge blir bara en mindre polisstation med passverksamhet, några utredare och en ungdomsgrupp.

I princip allt annat, inklusive utryckningsverksamheten, hamnar i Falun.

– Det finns en risk att utryckningspoliser kommer att tillbringa mycket tid på vägen mellan Falun och Borlänge. Det är inte ett effektivt sätt att använda polisens tid.

Vad kan det leda till?

– Att det tar längre tid för polisen att komma på plats när något har hänt i ett akut skede, säger Sonja Sahlin.

– Det är naturligtvis allvarligt att polisiär verksamhet lämnar kommunen på det här sättet. Ett polishus är ju också en symbolfråga.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sverigesradio.se