USA uppmanar Kadaffi att ge upp

1:35 min

USA välkomnar rebellstyrkornas framgångar i Libyen och president Obama uppmanar Kadaffi att ge upp för att undvika mer blodspillan. I Washington intensifieras nu diskussionen om hur man ska stödja rebellsidan efter Kadaffis fall.

Kadaffis tid är ute, Tripoli är på väg att befrias från tyrannens grepp, konstaterar president Barack Obama. I ett skriftligt uttalande uppmanar han oppositionsstyrkorna i Libyen att visa ledarskap och respektera demokratiska rättigheter.

I Washington pågår nu intensiva diskussioner om tiden efter Kadaffi. Obama-administrationen har gjort klart att stödet till rebellsidans nationella övergångsråd kommer att fortsätta.

USA väntas inte bidra med soldater på marken, men med humanitärt stöd och hjälp när det gäller att bygga upp demokratiska institutioner.

En viktig fråga blir vad som ska hända med pengarna. Kadaffi-regimen har nära 35 miljarder dollar i USA, i frusna tillgångar, som nu på något sätt ska fördelas till rebellernas politiska gren.

Den amerikanska insatsen i Libyen har varit mycket omdiskuterad på hemmaplan i USA.

Obama har anklagats från både höger och vänster, flera kongresspolitiker hävdar att han gick för snabbt fram med krigsbeslutet, utan att ha kongressen med sig, medan andra kritiserar honom för att ha agerat för långsamt.

Enligt uppgifter i New York Times i dag har USA och även Nato haft en större roll i Libyen än vad mandatet egentligen gett utrymme för.

Bland annat har amerikanska förarlösa plan använts för spaning och precisionsattacker, och rebellstyrkorna ska de senaste veckorna ha hårdtränats för att kunna inta Tripoli.