Nya rön: Svininfluensa kan orsaka narkolepsi

1:04 min

Nya forskningsrön från Kina tyder på att svininfluensa kan orsaka den neurologiska sjukdomen narkolepsi utan att man blivit vaccinerad. Viruset H1N1 skulle i så fall kunna utlösa sjukdomen, som då inte beror på vaccinationen, vilket man tidigare trott.

Rönen är ännu opublicerade, men Ingemar Persson vid Läkemedelverket säger att teorin är intressant.

– Vi vill nog se den här rapporten bli publicerad i en vetenskaplig tidskrift och diskutera med experter, men det är intressant för den väcker en fråga som vi själva har om det kan ha betydelse.

De kinesiska forskarna rapporterar ett ökat antal fall av narkolepsi ungefär sex månader efter influensavågen. Bara en mindre del av den kinesiska befolkningen vaccinerades mot svininfluensa, men ändå fick alltså fler narkolepsi. Fallen har tredubblats enligt forskarna.

I Sverige hade 93 barn fått narkolepsi i slutet av maj i år. Men Ingemar Persson säger att det fortfarande är gåtfullt varför det främst är svenska och finländska barn som drabbats.

– Om det här skulle vara sant att det är influensan själv, eller en infektion som är orsak till narkolepsi ökningen skulle man se det i andra länder också och det finns inga sådana rapporter.