Ekot direktrapporterar: Striderna i Libyen 23/8

1:14 min

Rebellerna har fortsatt fira gårdagens övertagande av Kadaffis högkvarter. Muammar Kadaffi har under natten framträtt i en regimtrogen radio-station och hävdat att han har gjort en diskret rundtur i Tripoli. Ekot rapporterar löpande.

23:45

Khaddafitrupper beskjuter oljestaden Zuara med granateld, rapporterar Al Arabiya.

23:04

Det libyska övergångsrådet kommer att flytta sitt högkvarter till Tripoli inom två dagar, säger Ahmed Bani, en av rebellernas militära talespersoner till al-Jazira. De har hittills hållit till i Benghazi.

22:57

Rebelledaren Mahmoud Jibril sa i kväll, efter att de intagit högkvarteret, att den politiska övergången i Libyen inleds direkt. Det var på en presskonferens i Qatar i kväll. Han sa även att övergången ska ske transparent inför hela världen, rapporterar AFP.

22:15

Tv-bilder visar hur hundratals rebeller river ner bilder på den tidigare ledaren och bär ut vapen.

21:10

20:14

Ahmed Omar Bani, en av rebellernas officerare säger att hela Kadaffis högkvarter, Bab al-Azizya, är under rebellernas kontroll, enligt AFP. Men inget vet ännu var Muammar Kadaffi eller hans familj befinner sig. Övergångsrådet tror ändå att Kadaffi fortfarande är i Tripoli.

20:00

19:47

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi ska möta rebelledaren Jibril i Milano på torsdag, rapporterar Reuters.

19:36

”Vi har vunnit striden” säger Abdel Hakim Belhaj, en av rebelledarna, till AFP. Han tillade att den militära striden är över och att rebellerna nu kontrollerar 90 procent av högkvarteret, men att ett visst motstånd finns kvar.

19:20

– Det är en otrolig syn, säger AFP:s korrespondent på plats i högkvarteret, som också berättar att ett antal kroppar efter människor som troligen hörde till Kadaffis styrkor ligger inne på området. Det finns också sårade personer kvar därinne, enligt reportern.

Rebellernas tv-kanal al-Ahrar uppmanade allmänheten att hålla sig borta från området. Den uppmanade också polisen i Tripoli att stanna på sina poster för att garantera säkerheten.

19:12

Rebellerna har intagit hela Kadaffis högkvarter, rapporterar AFP:s reporter på plats. Liknande uppgifter kom tidigare från Libyens FN-sändebud, Ibrahim Dabbashi, som är lojal med oppositionen.

– Rebellerna har tagit Bab al-Azizya. Det är över, säger AFP:s korrespondent.

Rebellerna har firat genom att skjuta i luften. Sedan plundrade de vapenförråden, där de fick tag på ammunition, pistoler och gevär.

18:52

Trots att rebeller nu har gått in i det område där Kadaffis högkvarter finns, är det fortfarande oklart var den libyske diktatorn själv befinner sig.

En talesman för rebellernas nationella övergångsråd i Libyen säger till BBC att rebellerna inte tror att han har lämnat landet.

– Vi tror att han är kvar i Libyen. Vi tror att han finns antingen i Tripoli eller i närheten av Tripoli, sa Guma el-Gamaty.

18:35

Vapenförråd inne i Kadaffis högkvarter plundras av rebeller, uppger vittnen för Reuters.

17:58

Den danske journalisten Henrik Lerche från den danska radion befinner sig i Tripoli. Han berättar att han sett rökmoln stiga upp mot himlen från Kadaffis högkvarter, och att han även hört rop, skottlossning och kraftiga explosioner.

17:52

Kadaffis högkvarter är ett jättekomplex och det är därför svårt att säga vad rebellernas genombrott betyder, säger Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg. Området är sex kvadratkilometer stort och under det finns mängder av tunnlar som bland annat leder ut till havet. Det finns också uppgifter om att tunnlarna är försåtminerade.

17:39

Rebellerna hävdar att de har intagit staden Ras Lanuf i östra Libyen, rapporterar AFP.

Rebellstyrkorna ska enligt medier på plats i Kadaffis högkvarter i Tripoli ha gått in i Kadaffis eget hus, men det finns fortfarande inga uppgifter om var han själv befinner sig.

Enligt uppgifter från amerikanska Pentagon tror USA att Kadaffi finns kvar i Libyen.

17:32

– Våra styrkor har omringat Bab al-Azizya. Det pågår hårda strider där. Vi kontrollerar nu en av portarna, den västra entrén, säger rebellöversten Ahmed Omar Bani till AFP.

17:28

Rebellerna säger att de har kontroll över en av portarna till Kadaffis högkvarter, rapporterar AFP.

17:15

De libyska rebellerna ska nu ha gått in i Kadaffis högkvarter i Tripoli, rapporterar Reuters reportrar på plats vid högkvarteret Bab al-Aziziya.

Kadaffis styrkor försvarade området, men enligt uppgifter från Reuters har de slutat göra motstånd. Rebeller har setts fira genom att skjuta i luften.

17:04

EU:s utrikeschef Catherine Ashton har precis hållit en presskonferens om händelseutvecklingen i Libyen. Hon säger att striden inte är över än, och att hon fått uppgifter från rebellrådets ordförande Abdel Jalil att rebellerna nu har kontroll över 80 procent av Tripoli.

Hon berättade också att ledare inom rebellrådet har sagt att de vill ha internationell hjälp med förberedelserna inför ett kommande val, rapporterar Reuters.

16:52

Den ryske schackmästaren Kirsan Iljumzjinov hävdar att han talat med Muammar Kadaffi via telefon i dag. Kadaffi ska ha sagt att han befinner sig i Tripoli och inte tänker lämna staden, skriver Interfax.

Iljumzjinov besökte Kadaffi så sent som i juni.

16:46

Många internationella journalister sitter fast på det regimkontrollerade hotellet Rixos i centrala Tripoli. Hur kan man då rapportera om vad som händer? Hör Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg i Studio Ett om journalisternas situation.

16:41

De libyska rebellstyrkorna ska ha lyckats forcera en av portarna till Muammar Kadaffis högkvarter. Det rapporterar tv-kanalen al-Arabiya.

16:30

Skadade från de kraftiga striderna i dag börjar komma in till sjukhusen i Tripoli.

– Vi behöver fler doktorer, mer utrustning och fler ambulanser, säger en läkare i Tripoli till BBC.

16:18

Fler än 30 länder har nu erkänt rebellernas nationella övergångsråd som Libyens legitima styre. Utöver USA och de stora EU-länderna har bland andra Irak, Marocko, Bahrain och Nigeria erkänt rebellstyret, rapporterar Reuters.

 15:55

Natos styrkor vet inte var Muammar Kadaffi befinner sig, men Libyens mångårige diktator är i sig inte ett militärt mål. Det sades vid en presskonferens på militäralliansen Natos högkvarter i Bryssel nu på eftermiddagen.

15:45

Förvirringen om läget ökar. Både rebellerna och Kadaffis styrkor säger att de har kontroll över de största delarna av huvudstaden Tripoli.

Regimens talesman Moussa Ibrahim har också gett nya telefonintervjuer där han påstår att 75 – 80 procent av Tripoli fortfarande är under regimens inflytande.

Rebellrörelsen å sin sida säger att det bara är vissa områden där Kadaffis styrkor fortfarande har kontroll, rapporterar Ekots utsända i Kairo, Katja Magnusson.

15:18

I luften ovanför Kadaffis högkvarter finns Natos stridsflyg. Det finns inga bekräftade uppgifter om några flygattacker riktade mot det sex kvadratkilometer stora området, rapporterar TT. Enligt tv-kanalen al-Jaziras korrespondent skulle Natostyrkor har bombarderat Bab al-Aziziya-området, rapporterar Reuters.

Det finns också uppgifter om att rebeller försöker ta sig in på området. Var Muammar Kadaffi själv finns är fortfarande inte känt.

14:50
Reuters rapporterar om hårda strider i närheten av Kadaffis högkvarter. Grå rök syns komma från området och gevärseld och explosioner hörs därifrån.

14:36
Rupert Wingfield-Hayes, BBC:s Mellanösternkorrespondent, har just kommit till västra Tripoli. Bostadsområdena där är helt i rebellernas händer, säger han. ”Vi såg en stor kolonn rebeller åka iväg för att utföra ytterligare en attack. De fokuserar främst på Kadaffis högkvarter – de tror att det är nyckeln till att få slut på konflikten,” skriver han.

14:30
Al-Jazira rapporterar att de libyska rebellerna har tagit kontroll över Ageila i östra Libyen och nu är på väg mot oljestaden Ras Lanuf.

14:26
– Vi har inte individer som mål, Kadaffi är inte ett mål för Nato, om han lämnar landet är vi bara glada, säger överste Roland Lavoie, på frågan om man kommer att bomba Kadaffi om man ser honom.

– Vi attackerar däremot kommandocentraler som används i krigsföringen, så gömmer han sig i en sådan kommer vi att attackera den.

14:22
Överste Roland Lavoie utesluter inte att Nato kan komma att bomba fler mål i Tripoli, säger han.

– Vi har kapacitet att bomba militära mål i Tripoli om det krävs. Vi har gjort det förut och kan komma att göra det igen. Men vi bistår inte med militärt stöd till rebellstyrkorna.

– Situationen i Tripoliområdet är komplex, det är krig i stadsmiljö, så det vore inte lämpligt att blanda sig i. Det vi gör är att undersöka vad vi kan göra för att skydda civilbefolkningen. Det kan handla om att kartlägga fordon som förflyttar sig till exempel.

14:04
På Natos presskonferens säger Oana Lungescu, talesperson för Nato, att vi nu ser Kadaffiregimens sista kapitel skrivas, ”det är uppenbart för alla att Kadaffi är historia”.

Nato säger sig de senaste fem månaderna ha förstört över 5000 ”legitima mål” och ha förstört den libyska regimens krigsmaskineri - ett maskineri som har byggts upp under 40 års tid.

– Användandet av scudmissiler mot Misrata visar att vi inte kan sänka garden – och det kommer vi inte att göra. Vi är trogna vårt mandat från FN om att skydda civilbefolkningen, säger Lungescu.

13:50
Klockan 14 håller Nato en presskonferens i Bryssel.

12:40
Att Kadaffis son Saif al-Islam, som igår sas vara tillfångatagen, i natt dök upp i frihet igen, var en chock, säger svensk-libyern Shaban Elgale. Han är ordförande för Hope, en svensk förening för mänskliga rättigheter i Libyen.

– För mig kändes det som en kalldusch. Vad är det som har hänt? Vad är det som händer? Jag fick en chock i morse när jag fick veta det. Hoppet finns ju kvar, vi ser fram mot att allt ska ordna sig, men det är ett öppet krig och det händer mycket, säger han.

Händelsen har lett till att det nationella rebellrådet, NTC, har ifrågasatts, liksom vilken kontroll de egentligen har över dem som agerar i rebellernas namn.

12:03
Journalisterna som sitter fast på hotell Rixos i Tripoli har känt hela byggnaden skaka på morgonen till följd av striderna i kvarteret Bab al-Aziziya, där Kadaffi tros gömma sig.

11:46
Det tunisiska utrikesministernet har i dag kommit med ett uttalande om att "regeringen och folket utrrycker sin djupaste tillfredsställelse med det fria och stolta libyska folkets triumf". Tunisien har varit det sista landet i Mellanöstern att erkänna de libyska rebellerna, skriver BBC.

11:33
BBC rapporterar att Kadaffis talesman, Musa Ibrahim, har framträtt i den Kadaffitrogna al-Urubah TV.

– Jag kan garantera alla att ledaren, hans söner och alla viktiga figurer fortfarande arbetar och är sysselsatta med att serva befolkningen och bekämpa fienden, säger han.

11:28
Explosioner hörs från kvarteret Bab al-Aziziya i Tripoli, skriver Reuters och hänvisar till tv-kanalen al-Arabiya. Det är där som Kadaffi har sitt högkvarter.

11:22
Fadi el-Abdallah, talesman för Internationella brottmålsdomstolen ICC, försvarar domstolens inblandning i rapporterandet att Kadaffis son och tronarvinge fångats, skriver TT. Han säger till brittiska BBC:

– Vad vi sa i går var att vi fått information om gripandet av Saif al-Islam och försökte få det bekräftat av Nationella övergångsrådet NTC. Det rapporterades i medier. Vi försökte få kontakt med olika personer i rådet och då fanns det olika uppfattningar och olika svar.

Saif al-Islam dök senare upp i Tripoli.

11:00
Ekots Christer Fridén och Cecilia Uddén är just nu på väg från Tunis till Libyen. Planen är att boka in sig på ett flyg till Djerba, som inte ligger så långt från gränsen mot Libyen, alternativt ta taxi ner till gränsen. har pratat med Christer på telefon.

En del lyssnare har hört av sig och undrat varför vi inte är i Tripoli ännu, vad är det för svårigheter med att ta sig dit just nu?

-- Det är tre problem, det första väldigt praktiskt. Mitt flyg blev försenat på grund av en åskstorm som drog fram över flygplatsen i Paris igår kväll, och Cecilia som flög från Kairo fick sitt flyg inställt.

– Det andra problemet är att vi inte ännu vet hur det ser ut vid gränsövergången, vi ska försöka ta reda på det först, och det tredje är att det fortfarande pågår strider i Tripoli, så frågan är på vilket sätt vi ska ta oss in. Det kräver en del planering.

Är det mycket säkerhetsarrangemang innan man kan åka iväg på en sån här grej?

– Det är ju mest att informera sig om situationen, vi vet att det pågår strider i Tripoli, den staden är inte fredlig ännu på något sätt, och det är helt enkelt farligt på en del ställen där.

10:53
Den båt som har varit på väg till Tripoli för att undsätta flyktingar har försenats av säkerhetsskäl, säger International Organization for Migration (IOM) till AFP. Båten skulle ha kommit fram i eftermiddag, men man avvaktar nu tills situationen stabiliseras i Tripoli.

10:45
BBC:s Mellanösternkorrespondent Rupert Wingfield-Hayes befinner sig i staden Zawiya, men var i Tripoli i går kväll. Han konstaterar att det är väldigt svårt att slå fast något om situationen i Tripoli just nu.

– Jag tror att den bästa beskrivningen är att staden är uppsplittrad i olika bostadsområden som stödjer olika sidor i konflikten.

10:33
Vid 11-tiden planeras en demonstration utanför Libyens ambassad i Stockholm. Ganska mycket polis har börjat samlas.

10:15
Rebeller har under morgonen drabbat samman med regeringsstyrkor från Kadaffis hemstad Sirte, rapporterar Reuters.

09:41 Råoljepriset på världsmarknaden vände uppåt på tisdagen efter fallet i måndags, skriver TT.

Vändningen kom sedan Muammar Kadaffis son förklarat att den libyske diktatorns styrkor inte har gett upp hoppet om att slå ned de snabbt framryckande rebellerna, som sedan helgen tagit kontrollen över delar av huvudstaden Tripoli.

09:16 BBC:s reporter Matthew Price som finns på plats i Tripoli twittrade på måndagsmorgonen om nya strider och skottlossning i området. Han rapporterade också att personal vid BBC, CNN, Reuters, AP, Fox news, Sky news och China tv är vid god hälsa trots det spända läget.

Området kring hotell Rixos i Tripoli där många utländska journalister bor verkar fortfarande vara i Kadaffi-regimens kontroll, enligt al-Jazira.

09:02 Enligt obekräftade uppgifter från BBC stämmer det att Saif al-Islam greps i söndags men att en rebellfraktion med dubbla agendor som i hemlighet skyddade Kadaffi-klanen ska ha släppt ut honom, säger Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg i Ekots sändning 09.00.

08:39 Al-Jazira har på sin bloggdär man kan se rebellernas frammarsch sedan stridigheterna i Libyen bröt ut i februari.

08:19 Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg kommenterar den senaste utvecklingen i Libyen.

07:09 Den libyska oppositionens trovärdighet ifrågasätts nu efter att Saif al-Islam, Muammars Kadaffis son och väntade efterträdare, gjort ett oväntat framträdande i Tripoli.

Rebellernas övergångsråd sa tidigare att Saif al-Islam antingen rymt eller av misstag släppts fri, skriver al-Jazira.

Gripandet av al-Islam bekräftades under måndagen av åklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen ICC, Luis Moreno-Ocampo.

03:48 Nato har släppt flygblad över Tripoli som uppmanar soldater trogna Kadaffi att lägga ner sina vapen och ena sig med rebellerna och det libyska folket.

Även soldater som kommer från andra länder än Libyen uppmanas i flygbladen att lägga ner sina vapen och lämna landet.

03:00 Saif al-Islam sade när han visade sig i Tripoli att han inte bryr sig om den efterlysning för brott mot mänskligheten som den internationella brottsmålsdomstolen ICC i Haag har utfärdat för honom och hans far Muammar Kadaffi, rapporterar Reuters.

, säger Saif al-Islam till CNN.

Inte heller en annan av den libyske ledarens söner finns i rebellernas förvar, vilket de hävdat. Muhammad Gaddafi har lyckats fly, bekräftar Libyens USA-ambassadör.

02:25 Saif al-Islam uppger att hans far Muammar Kadaffi är i Tripoli och mår bra.

– Vi kontrollerar Tripoli. Alla kan vara säkra på det. Allt är väl i Tripoli, sade Saif al-Islam utanför Kadaffis högkvarter i Bab al-Azizya, enligt nyhetsbyrån AFP. Saif al-Islam åkte sedan iväg i en bepansrad konvoj för att inspektera regimstyrkornas tillhåll i Tripoli.

02:11 Just nu pågår de mest intensiva striderna i Tripoli sedan rebellerna intog staden, uppger CNN.

01:37 Nyhetsbyrån AFP  bekräftar uppgifterna om att Kadaffis son Seif al-Islam inte har gripits och uppger att reportrar från nyhetsbyrån har träffat sonen på plats i Tripoli.

Åklagaren för den internationella brottsmålsdomstolen ICC Luis Moreno-Ocampo hade tidigare uppgett att Saif al-Islam var gripen av rebeller och satt i husarrest.

01:27 Enligt nyhetsbyrån AFP har Saif al-Islam, en av Muammar Kadaffis söner, inte gripits av rebellstyrkor utan är kvar i Tripoli.

00:59 Ännu en scud-missil har avfyrats från området kring Sirte men det är fortfarande oklart om den orsakade några skador, uppger en talesperson för USA's militär till AP. Sirte är Muammar Kadaffis födelsestad och ett av de fästen som regeringstrogna styrkor fortfarande kontrollerar.

00:28 Nato bombar nu Kadaffis residens i Tripoli enligt libyska källor hos rebellerna, rapporterar tv-kanalen al-Arabiya.

00:09 Nato bekräftar att tre scud-missiler har avfyrats under måndagen från libyska regeringsstyrkor i Sirte, Muammar Kadaffis hemstad. Missilerna avfyrades mot kuststaden Misrata utan att orsaka några dödsfall eller skador, meddelar Nato.