Mullsjö

Kameror i skogen ska fånga mårdhunden

2:43 min

Oron för mårdhund i södra Sverige har ökat efter att en naturfotograf fångat djuret på bild i skogarna utanför Mullsjö. Nu sätts det upp kameror i området och om mårdhunden finns kvar kommer den fångas in.

Mårdhunden är ett högst ovälkommet djur som skulle kunna bidra till att flera andra arter utrotas och till en ökad smittspridning - om den etablerar sig i södra Sverige.

Kameror i skogen ska fånga mårdhund
Tidigare har det kommit rapporter om observationer av djuret, men förekomsten av det har inte gått att bekräfta. Nu sätts det upp kameror i skogen dar bilden togs.

Naturfotograf Terje Hellesö var den som mötte mårdhunden.
– Allt gick väldigt snabbt, jag satt i skogen och väntade på lodjur, helt plötsligt var ansiktet framme och tittade på mig och jag lyckades göra en bild.

Inga tvivel om att det är mårdhund
Det råder inga tvivel om att det är en mårdhund på bilden Terje Hellesö tog i Mullsjöskogarna för ett par veckor sen. Det bekräftas av länsstyrelsens rovdjursansvarige Linda Andersson.
– Det råder inga tvivel om att det är en mårdhund, säger hon.

Mårdhunden finns normalt sett i Asien, men har vandrat till Finland och förekommer i Norr- och  Västerbotten.

Sprider rabies
Mårdhunden har inga naturliga fiender och skulle därför kunna öka i antal på kort tid, något som skulle hota andra arter som mårdhunden äter - bland annat fåglar och groddjur. Men de skulle också kunna bli effektiva smittbärare av rävens dvärgbandmask och rabies.

Djuret är så oönskat att ett särskild mårdhundsgrupp jobbar med att hålla nere stammen i Sverige. Nu har de placerat ut sekret från ett annat rovdjur i Mullsjöskogarna och det ska locka mårdhunden att visa sig för ett par uppsatta kameror.

Om det visar sig att djuret finns kvar i området?
– Då fångar vi in den och det vi gör med de mårdhundar vi fångat in i Sverige är att vi steriliserar dem och sätter på en sändare. Sedan leder de oss till nya djur, säger PA Åhlen som är ordförande för projektet.