Halland

Möte med minister ger hopp för grisbönder

Grisböndernas situation har varit besvärlig den senaste tiden och flera grisproducenter i Halland har lagt ner sin verksamhet. Igår träffade Sveriges grisproducenters ordförande Ingemar Olsson landsbygdsminstern Eskil Erlandsson.  Och nu ser Hans Carlsson ordförande för Hallands grisföretagare lite ljusare på framtiden.

– Det är föreslaget att vi ska få ungefär 1 000 kronor per sugga i städ per år. Men det ska dras i olika instanser och ner till EU innan det är godkänt. Så vi får se vad det blir av det, säger Hans Carlsson.

Vad skulle behövas för grisnäringen anser du?

– Det allra bästa vore om vi får betalt för våra produkter av charkföretag och handel. Marknaden rättar sig efter alla stöd så det är svårt att säga att vi ska ha si och så mycket från staten.

Hur ser du på den närmaste framtiden?

– Hösten brukar ju vara bra för svenskt griskött. För julskinka och köttet till jul vill konsumenterna ha svenskt och betalar för det. Men nu börjare det ju bli brist i Europa så vi ser ju ett ljus i tunneln. Priserna kommer att bli högre. Och sen är ju fragan vad som händer när det blir brist på svenskt griskött för det kommer det bli. 125 000 suggor är rätt mycket.