
EU kan stoppa oljeimport från Syrien
EU:s medlemsländer är nu i det närmaste överens om att utvidga sanktionerna mot Syrien. I dag möttes EU:s medlemsländer för att diskutera ett stopp för importen av olja, som är Syriens viktigaste exportprodukt.
Diskussionerna om hur ett sådant stopp skulle gå till för att bli juridiskt korrekt kommer att fortsätta vid ett senare tillfälle.
Eftersom nästan hela exporten går till just EU-länderna kommer sanktionerna sannolikt att få stor effekt.
Syriens oljeproduktion ligger runt 300 000 fat om dagen, vilket gör landet till en av de mindre aktörerna på oljemarknaden.
Det finns förhoppningar om att nya metoder ska göra det möjligt att effektivisera utvinningen och därmed öka produktionen. Det säger Fredrik Robelius på svenska Tethys oil.
Han bodde och arbetade i Syrien fram till 2009.
– Oljan är generellt ganska tung och svårproducerad i Syrien, och har inte alltid utvunnits på bästa sätt. Det finns ganska mycket kvar men inte för att producera i en hög takt, säger Fredrik Robelius.
Eftersom oljefälten ligger i otillgängliga och därmed svårövervakade områden, finns risken att oljeföretagen försöker smuggla ut oljan via exempelvis Irak.
– De rykten som gick under den tid då jag jobbade där var att det redan då skeppades ut över gränsen till Irak. Det skulle säkert kunna fortgå liknande saker. Men det är som sagt bara rykten. Det är klart att det är svårare för dem om det blir mer sanktioner, säger Fredrik Robelius.
Hur sanktionerna kommer att märkas för folk i gemen är svårt att säga eftersom det tar ett tag innan de får full effekt. Men risken är stor att det uppstår brist på läkemedel och andra varor som inte kan framställas inom landet.
På den svenska ambassaden följer man noga utvecklingen för att snabbt kunna erbjuda hjälp till de uppskattningsvis 300 svenska medborgare som finns i Syrien.
Ambassadör Niklas Kebbon är inte förvånad att läget nu skärps ytterligare.
– Det är vad EU:s utrikesministrar har sagt sedan åtskilliga månader, att om regimen inte lyssnar på våra vädjanden om att sluta med våldet och att gå vidare med reformer på ett seriöst sätt, så kommer man att gå vidare med skärpta sanktioner, och det är vad man gör, säger Niklas Kebbon, Sveriges ambassadör i Syrien.