Åtalet mot Strauss-Kahn nedlagt

Högsta domstolen i delstaten New York lägger ned åtalet mot förre IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn.

Det blir ingen rättegång i USA mot den franske före detta toppchefen på IMF, Dominique Strauss-Kahn. Domaren beslutade som väntat att följa åklagarnas rekommendation, och det betyder att sexbrotts-åtalet helt dras tillbaka.

Orsaken till att åklagarna vill lägga ner målet är att de inte längre litar på det påstådda brottsoffret, en hotellanställd kvinna i New York. Kvinnan har hävdat att Dominique Strauss-Kahn i maj i år tvingade henne till oralsex och försökte våldta henne i samband med att hon var på väg att städa hans hotellsvit i New York.

Men brottsutredningen visar att kvinnan vid tidigare tillfällen ljugit, bland annat i samband med att hon sökte uppehållstillstånd i USA. Hon har talat osanning i stort och smått, skriver åklagarna i sin inlaga, och därmed är hennes trovärdighet allvarligt skadad.

Dominique Strauss-Kahn tvingades avgå som IMF-chef som en direkt följd av anklagelserna. Efter domarens besked i dag lämnade han domstolen utan att tala med journalister. Men i ett skriftligt uttalande beskriver han de senaste månaderna som en mardröm, och han tackar alla de vänner som trott på hans oskuld.

Den hotellanställda kvinnans advokat kallar åklagarnas agerande för ett svek. Åklagarna har behandlat min klient som en misstänkt, säger städerskans advokat Kenneth Thompson.