Kamprad var djupt inblandad i nazistisk rörelse

2:36 min

Ikeas grundare Ingvar Kamprad var mycket djupare inblandad i den nazistiska rörelsen än vad som tidigare har varit känt.

I en ny bok av SVT-medarbetaren Elisabeth Åsbrink avslöjas att förutom att vara med i den fascistiska Nysvenska rörelsen var Kamprad även med i den direkt nazistiska Lindholmsrörelsen.

Det är i boken Och i Wienerwald står träden kvar som Elisabeth Åsbrink avslöjar de nya uppgifterna om att Kamprad var med i den direkt nazistiska Lindholmsrörelsen. Kamprads engagemang sågs som så allvarligt att 1943 upprättade säkerhetstjänsten en akt över honom. Akten hade rubriken Nazist.

– De tyckte uppenbarligen att denna 17-åring var värd att övervaka. De ångade till och med upp hans brev och skrev av innehållet, de noterade vilka tidningar han prenumererade på och de ville ha koll på honom, säger Elisabeth Åsbrink.

Anna-Lena Lodenius är expert på högerextremismen och hon anser att de nya uppgifterna helt förändrar bilden av Ingvar Kamprad. Lindholmsrörelsen var enligt henne extremt antisemitisk och odemokratisk.

– Det var helt jämförbart med det tyska nazistpartiet, säger hon.

Elisabeth Åsbrink klarlägger även att Ingvar Kamprad var nära vän med den fascistiska nysvenska rörelsens ledare Per Engdahl långt in på femtiotalet. Och detta är under Engdahls allra mest aktiva period.

Och Kamprads beundran inför den nysvenska rörelsens grundare Per Engdahl tycks bestå än i dag.

– För ett år sedan sa Ingvar Kamprad till mig att "Per Engdahl är en stor människa, och det kommer jag att vidmakthålla så länge jag lever", säger Elisabeth Åsbrink.

Fotnot: Ekot har försökt att nå Ingvar Kamprad för en kommentar utan resultat.