Ekots direktrapportering om Libyen 24/8

1:09 min

I Libyens huvudstad Tripoli vägrar Kadaffiregimen att ge sig trots att rebellerna intog högkvarteret i går. Hårda strider mellan anhängare till diktatorn och rebeller fortsätter. Ekot rapporterar löpande.

23:34

Det har kommit rapporter på att två franska journalister ska ha skadats i strider vid Kadaffi-högkvarteret i dag, enligt AP.

21:47

Enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa är det Kadaffitrogna styrkor som kidnappat de fyra italienska journalisterna.

En av journalisterna har lyckats ringa till sin redaktion och berättat att de fyra mår bra och har blivit förda till ett hus. De fördes bort på motorvägen när de var på väg in till Tripoli och deras förare blev dödad, rapporterar AP.

20:46

Kadaffi-regimens utrikesminister, Abdelati Obeidi, säger nu att Libyens inbördeskrig i praktiken är över. I en intervju med brittiska Channel 4:s nyheter säger Obeidi att om han vore högste ledaren skulle han säga till dem att lägga ner sina vapen. Obeidi syftade på de styrkor som fortfarande är lojala med Muammar Kadaffi.

20:19

Enligt det italienska utrikesdepartementet blev de fyra journalisterna bortförda nära staden Zawiya i morse, skriver Reuters.

20:16

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att fyra italienska journalister har blivit kidnappade i Libyen. Men inga närmare uppgifter finns just nu.

20:14

Den man som varit näst högste spionchef för Kadaffi-regimen, sa att han övergått till rebellsidan.

I en intervju med TV-kanalen al-Arabiya säger Khalifah Mohammed Ali också att han vill tjäna nationen Libyen och han uppmanade andra generaler och soldater att nu gå över till 17:e februari-revolutionen.

19:30

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon uppger att Libyens lager av kemiska vapen är "säkrade", rapporterar AFP.

19:00

Rebellerna uppges av tv-kanalen Al-Arabija ha tagit kontroll över en armébas väster om Tripoli, i Zuwara.

18:10

Hårda strider pågår på bakisidan av Kadaffis högkvarter och Ekots Cecilia Uddén har tvingats lämna området. Kaddafis styrkor har trängt in där och skottlossning hörs. För övrigt rapporteras stämningen i Tripoli vara ganska lugn.

17:10

Alla västerländska journalister som befann sig på hotellet Rixos i Tripoli har släppts ut, enligt CNN.

Minst två Kalashnikov-beväpnade soldater har befunnit sig inne i hotellet och journalister har varit samlade på ett ställe för att kunna skydda varandra. Långa tider har journalisterna på Rixos varit utan el och de hade börjat få ont om både mat och vatten.

16:49

Ekots utsända Cecilia Uddén har just tagit sig in i Kadaffis högkvarter i området Bab al-Azizia och rapporterar direkt:

– Det är väldigt mycket glassplitter och förstörelse omkring mig, men det är en trafik av rebellernas pickupbilar som kör in och ut och hämtar upp vapen.

– Jag har inte märkt av någon spänning eller strider just här, men jag såg hur några sannolikt Kadaffitrogna män tvingades ner på marken med händerna på huvudet av rebeller, och det pågår strider vid ett fängelse en bit bort. Men stämningen här är jublande, säger Cecilia Uddén.

16:26

Enligt nyhetsbyrån AP säger Kadaffis utrikesminister Abdul Ati al-Obeidi till brittiska Channel 4 att han inte längre har någon kontakt med övriga personer inom regimen, och att det verkar som att Kadaffi har "uttömt alla sina möjligheter" - hans styre är över. 

16:17

Det har också varit strider i andra delar av Libyen idag, bland annat i Kadaffis födelsestad Sirte, berättar Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg i Studio Ett.

– Där sägs rebellerna avancera. Det här är ett Kadaffilojalistfäste naturligtvis, men det är symboliskt viktigt att få den här staden, men också för att där finns militärbaser. Det är från Sirte som har avfyrat scudmissiler, det tyngsta vapen som regimen har att tillgå, mot staden Misrata lite längre ut på kusten. Missilerna har oskadliggjorts av amerikanska Natofartyg i Medelhavet i sista sekunden, men dem vill man gärna komma åt.

16:00

Nu börjar  Där kommer Sveriges Radios utrikeskommentator Agneta Ramberg prata om läget i Libyen. Dessutom sänds ett samtal med Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap och Isabell Schierenbäck, statsvetare vid Göteborgs universitet, om vilken roll Nato bör ha i utvecklingsarbetet som väntar Libyen.

15:44

De libyska rebellerna erbjuder amnesti till den ur Kadaffis närmaste cirkel som tillfångatar eller dödar Kadaffi, skriver Reuters. Man hävdar också att en anonym affärsman från Benghazi har erbjudit 1,3 miljoner dollar till den som fångar Kadaffi.

15:32

Den sydkoreanske ambassadören i Libyen har fått sitt residens attackerat och plundrat, rapporterar Reuters. Två till tre anställda befann sig i byggnaden när den stormades av ett 30-tal personer. Personalen hotades med vapen, men ingen uppges vara skadad.

14:52

Enligt källor till Sky News samarbetar USA, Storbritannien och Frankrike just nu för att få ihop en resolution till FN:s säkerhetsråd som skulle kunna låsa upp tillgångar som just nu är frusna genom resolutionerna 1970 och 1973.

14:36

Det är svårt att få en samlad bild av vad som händer i Tripoli just nu. Hör Ekots Titti Nylander förklara varför.

14:24

Tv-kanalen al-Jaziras reporter Zeina Khodr står på ett tak med utsikt över Tripoli. Från Kadaffis högkvarter syns rök stiga mot himlen och i bakgrunden hörs sporadisk kulspruteeld. Enligt reportern är det prickskyttar på de flesta gator, vilket skapar en svår situation i staden. Hon säger också att sjukhusen har slut på blod. 

14:15

Kadaffistyrkor bombar delar av centrala Tripoli, enligt rebellerna.

13:47

Både Frankrike och Storbritannien tittar på möjligheten att låsa upp frysta libyska tillgångar, skriver AFP.

13:26

Rebeller uppger att de tror att Kadaffi fortfarande gömmer sig i eller omkring Tripoli. Strider pågår just nu i ett område söder om staden där han kan finnas, skriver Reuters.

13:00

Enligt CNN:s Saeed Ahmed hävdar rebelledaren Mukhtar Al-Akhbar att fyra rebellanhängare har hittats bundna och avrättade vid flygplatsen i Tripoli.

12:23

Matthew Chance, CNN:s korrespondent på hotell Rixos i Tripoli, twittrar att det pågår strider mellan rebeller och regimstyrkor precis utanför hotellet och att journalisterna försöker söka skydd.

12:09

Tung skottlossning hörs just nu i närheten av hotell Rixos där ett 30-tal journalister sitter inspärrade, rapporterar Reuters. BBC har tidigare rapporterat att rebellerna har börjat närma sig hotellet, som kontrolleras av Kadaffianhängare.

12:00

 Tripoli fortsätter striderna, liksom i andra delar av landet. Samtidigt har Kadaffi gjort ett par mer eller mindre kryptiska uttalanden, rapporterar Ekots Beatrice Janzon.

11:33

Frankrikes president Nicolas Sarkozy kommer att ha ett möte med en av ledarna för rebellernas nationella övergångsråd i Paris i eftermiddag. De ska diskutera hur omvärlden kan hjälpa i övergången till ett "fritt och demokratiskt Libyen".

11:05

Just nu sitter Ekots utsända Christer Fridén och Cecilia Uddén i bilen, på väg mot Tripoli. Det är en riskfylld resa, men det är viktigt att rapportera från händelsernas centrum, skriver Per Eurénius, Ekots utrikeschef, på

10:37

Den ryske presidenten Dmitri Medvedev säger i en kommentar till utvecklingen att det fortfarande finns två maktcentra i Libyen, trots rebellernas framgångar, skriver AFP.

– Kadaffi och hans anhängare Har fortfarande ett visst inflytande och militär styrka. Vi vill att de sitter ned vid förhandlingsbordet och komma överens om en fredlig lösning för framtiden, säger han.

10:13

BBC rapporterar att situationen på hotell Rixos, där ett 30-tal journalister sitter fast, blir allt mer desperat. Maten och dricksvattnet håller på att ta slut, prickskyttar har agerat från hotelltaket och beväpnade män har visat sig i korridorerna.

– Det är inte krisläge ännu, och förhoppningsvis ordnar sig detta innan det blir det, men det håller på att bli ganska miserabelt här inne och du kan ju bara föreställa dig stressen som utlänningarna känner just nu, säger BBC:s Matthew Price, som själv sitter på Rixos.

10:05

Nato har genomfört ett luftangrepp i Tripoli under morgonen, flera våldsamma explosioner har hörts, berättar Danmarks radios korrespondent Henrik Lerche på telefon från en förort till Tripoli. Ändå har morgonen varit den lugnaste hittills i veckan.

– Det är fullständigt blickstilla, säger han.

10:01

Det kommer att hållas allmänna val i Libyen inom åtta månader, och Kadaffi kommer att ställas inför rätta i Libyen, säger rebelledaren Mustafa Abdel Jalil, enligt AFP.

09:28

Striderna pågår fortfarande i Tripoli. Rana Jawad rapporterar för BBC News att det fortfarande utkämpas strider i anslutning till Kadaffis högkvarter och nära den internationella flygplatsen.

09:00

Den libyske ledaren Kadaffi uppmanade invånarna i Tripoli att rensa bort "råttorna" i staden.

I ett inläst meddelande till den syriska tv-kanalen Arrai Oruba sa Kadaffi att han promenerat på stadens gator.

– Jag gick inkognito, utan att någon såg mig, och jag skådade vår ungdom som är redo att försvara staden, sade Kadaffi utan att specificera när han tog promenaden.

07.06

Två kraftiga explosioner som tros komma från en raketattack kunde höras tidigt under onsdagsmorgonen i Tripoli. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Explosionerna kom efter en natt med fortsatt skottlossning och strider i huvudstaden.

En rebelledare uppger för nyhetsbyrån AFP att soldater som stödjer Kadaffi ska finnas längs vägen mot flygplatsen i Tripoli.

06:47

Muammar Kadaffi uppger att han har gjort en diskret rundtur i Tripoli och säger att han kände att staden inte var i fara, uppger nyhetsbyrån Reuters.

05:22

Råoljepriset på världsmarknaden fortsatte uppåt på onsdagen. Brentoljan närmade sig 110 dollar fatet i Asienhandeln till följd av krisen i det oljerika Libyen.

Under morgonhandeln hade terminskontrakt för leverans av Brentolja i oktober gått upp 50 cent till 109:81 per fat.

Omkring 85 procent av den libyska oljeproduktion exporterades till Europa före revolten som stoppade landets produktion för sex månader sedan.

03:28

Nicaragua erbjuder Muammar Kadaffi politisk asyl.

- Om någon ber om asyl kommer vi att ge ett positivt svar eftersom människor från Nicaragua fick asyl när folk mördades under Somoza-diktaturen, sade Bayardo Arce, president Daniel Ortegas ekonomiske rådgivare.

Eftersom Ortega uttryckt stöd för den libyske ledaren och nyligen kallat honom bror och vän, har lokala medier spekulerat i om Kaddafi överväger exil i Nicaragua.

02:14

Kadaffianhängare sköt flera scud-missiler från regimens bastion i Sirte mot rebellövertagna Misrata sent på tisdagen, enligt AFP som hänvisar till rebellkällor.

Tunisiens stängde sin viktigaste gränsövergång till Libyen sent på tisdagen efter medierapporter om att Kadaffitrogna styrkor beskjutit rebellposteringar i den närbelägna staden Zuara, skriver TT.

Tunisiska säkerhetsstyrkor har satt upp taggtråd längs gränsövergången Ras Jdir som förbinder den libyska motorvägen längs kusten och som fortfarande hålls av Kadaffis militär.

02:02

CNN rapporterar att en rebelledare sagt till reportrar att även om striderna inte är över än, så var den sex månader långa kampen om kontrollen i Libyen i princip över under tisdagen.

”Huvudstadens fall innebär regimens fall” sa Mustafa Abdel Jalil från det nationella övergångsrådet, och tillade: ”I Libyen säger man: Hugg av huvudet och ådrorna torkar ut”, rapporterar tv-kanalen.

01:26

I ett framträdande i tv-stationen al-Orouba utlovar Kadaffi död eller seger i kampen mot "aggressionen".

Han säger att hans högkvarter Bab al-Aziziya i Tripoli jämnats med marken efter att Nato genomfört 64 flyganfall. Han säger också att tillbakadragandet från högkvarteret var ett taktiskt drag.

01:06

Enligt Mustafa Abdel Jalil, ledare för det nationella övergångsrådet, har omkring 400 personer dött och omkring 2 000 skadats i striderna i Tripoli de senaste tre dagarna. Det sa han till den franska tevekanalen France 24 i dag.

Han sa också att omkring 600 Kadaffianhängare har tillfångatagits av rebellerna, men att striderna inte kommer att vara över förrän Kadaffi själv tagits till fånga.

01:00

Venezuelas president Hugo Chavez säger i ett uttalande att han även fortsättningsvis kommer att erkänna endast en legitim ledare för Libyen – Muammar Kadaffi, rapporterar AFP.

”Vi försäkrar att vi är solidariska med det attackerade och bombade libyska folket” sa han och syftade på Natoinsatsen i uttalandet som sändes i venezuelansk tv och radio.

00:35

Utländska journalister sitter fast på Hotel Rixos i Tripoli, sedan beväpnade män lojala med Kadaffi håller dem fångna, enligt AFP. Det handlar enligt nyhetsbyrån om cirka 30 journalister som med hjälmar och skyddsvästar är samlade på bottenvåningen på hotellet, där vatten och elektricitet håller på att ta slut.

CNN-korrespondenten Matthew Chance twittrar: “Alla är rädda och oroliga – det känns inte som ett femstjärningt hotell. Det finns lite vatten kvar, men maten riskerar at ta slut.”