Afghanistan och Irak varnande exempel

USA, Frankrike, Storbritannien och andra inblandade i störtandet av Kadaffi ska i morgon ha ett möte med Libyens rebelledare i Istanbul för att dra upp riktlinjerna för maktskiftet. Den centrala frågan är hur Libyen ska kunna undvika en utveckling som i Irak och Afghanistan.

Revolutionen i Libyen hämtade sin inspiration i Tunisien och Egypten. Men de varnande exemplen finns i Afghanistan och Irak.

Tripoli är på god väg att falla snabbare än många trott – som Kabul för tio år sedan, eller Bagdad för åtta år sedan.

Rebellerna i Libyen medger att utan Natos flygstöd - häromdagen uppemot 7|459 attacker – hade de antingen varit döda eller på flykt.

Nato var rebellernas flygvapen i en nästan exakt upprepning av hur amerikanskt flyg hjälpte Norra Alliansens krigsherrar att inta det talibanhållna Kabul för ett decennium sedan.

Och precis som amerikanska specialförband den gången vägledde Norra Alliansen i markkriget har de libyska disparata rebellgrupperna vägletts av brittiska, franska och förmodligen också amerikanska specialförband.

En av de stora frågorna i Libyen är vart Kadaffis styrkor har tagit vägen. Så var det med talibanerna i Afghanistan, de bara försvann – till en början. Så var det också med Saddam Husseins fruktade Republikanska Garde, det bara försvann – till en början.

Exemplen från Afghanistan och Irak är inte upplyftande. Felgrepp, arrogans och korruption bäddade för talibanernas pånyttfödelse och fortsatt kaos. I Irak dröjde det inte länge innan jublet över att ha blivit av med Saddam Hussein övergått i blodigt inbördeskrig.

De libyska rebellerna har av sina uppbackare ihärdigt uppmanats att undvika de båda exemplens fallgropar; men plundringen av Kadaffis högkvarter i går gav en glimt av Bagdad 2003.

En av president Obamas rådgivare sa häromdagen att "upproret var den lätta delen – det är nu den svåra börjar."