Fortsatt intensiva strider i Tripoli

2:17 min

I Libyens huvudstad Tripoli fortsätter striderna, liksom i andra delar av landet. Samtidigt har det kommit meddelanden från Muammar Kadaffi, sända via tv i Syrien.

Än kontrollerar inte rebellerna hela Tripoli även om segerelden smattrar och Kadaffis maktcentrum plundras på porslin, silver, vapen och allt rebellerna kan hitta. Kadaffis soldater har tagit sig upp på höga byggnader vid högkvarteret och skjuter in på de rebeller som intagit området. Reportrar på plats beskriver hur många boende håller sig inomhus.

Striderna fortsätter också på andra håll, som i ökenstaden Sabha i söder. Samtidigt har kryptiska meddelanden kommit från Muammar Kadaffi som ännu inte gripits. I ett inläst meddelande till en syrisk tv-kanal har han uppmanat invånarna i Tripoli att rensa bort det han kallar "råttorna" i staden. 

Han sa också att han promenerat på Tripolis gator, att han gått runt inkognito utan att någon sett honom. men utan att precisera när. Han sa att han betraktade landets ungdom som är redo att försvara staden och att allt var lugnt. 

Det är svårt att avgöra om meddelandet verkligen är äkta. Var kadaffiframiljen finns är oklart. Samtidigt är det svårt för flera utländska journalister i Tripoli att rapportera. Flera hålls fångna på hotell Rixos i Tripoli av Kadaffis beväpnade män och får inte lämna hotellet. Oro finns för en sorts gisslansituation. BBC-reportern Matthew Price rapporterar på telefon. 

– Det är en desperat situation för ungefär 35 utlänningar här, berättar Matthew Price. Förutom journalister finns en amerikansk kongressledamot och en indisk parlamentariker på hotellet, säger han.