Lööf vill inte längre sälja public service

1:55 min

Annie Lööf som är favorittippad kandidat till ordförandeposten i Centerpartiet tänker inte driva sitt tidigare krav på utförsäljning av de tre public service-bolagen Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion.

Centerns partistyrelse anser att bolagen ska bibehållas med ett brett programutbud, och det ställer sig nu Annie Lööf bakom.

– Jag står givetvis bakom partistyrelsens förslag till stämman, som handlar om att man ska ta över public service och stärka den, säger Annie Lööf.

Du har tidigare att regeringen skulle utreda en försäljning av Sveriges Radio och Sveriges Television?

– Ja, det stämmer. Jag gjorde det i ljuset av den teknikutveckling och det förändrade medielandskap som vi kan se. Men i dagsläget ser jag det som helt orealistiskt, säger Annie Lööf.

För tre år sedan föreslog Annie Lööf i en motion i riksdagen att regeringen skulle utreda en försäljning av Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion.

Hon tyckte då att allt mindre av public service-bolagens produktion var just public service, det vill säga analyser, kulturprogram, debatter eller sändningar på minoritetsspråk.

Hon skrev att det inte behöver vara något av de tre bolagen som garanterar public service utan att det skulle kunna köpas upp i konkurrens mellan privata radio- och tv-kanaler.

I rollen som eventuellt ny partiledare är det inte realistiskt att driva kravet på att sälja bolagen, säger Annie Lööf.

– I dag befinner jag mig i en position där man också ska genomföra saker från dag ett. Då handlar det om vad som är realistiskt eller inte. Jag ser det inte som en sund Centerpolitik eller någon realistisk tanke att sälja statliga mediebolag, säger Annie Lööf.

Centerpartiets partistyrelse vill avskaffa tv-licensen och ersätta den med en skatt som ska vara lika för alla hushåll, liknande begravningsavgiften.

Centern vill också att sponsring ska finnas kvar för till exempel sportprogram i SVT.

Något som Annie Lööf stödjer, men hon kan tänka sig att fler än de tre public service-bolagen kan få vara med och dela på pengarna.

– Jag tror att det är viktigt att vi garanterar minoritetsprogram, teckenspråksprogram och en god public service i hela landet. Men jag är också öppen för att öppna upp för fler aktörer än de statliga mediebolagen att kunna producera public service-program, säger Annie Lööf.