skuldkrisen

Danmark i recession

0:55 min

Danmark är i recession. Det visar den danska regeringens budgetpropostition som presenterades i dag och som visade på ett budgetunderskott på motsvarande 4,6 procent av BNP.

Danmark har motsvarande över 100 miljarder svenska kronor i underskott i de offentliga finanserna – vilket motsvarar 4,6 procent av den danska bruttonationalprodukten och innebär att Danmark inte lever upp till euro-reglerna som säger att man bara får ha ett underskott som motsvarar 3 procent av BNP.

Enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau är det dessutom närmare sex miljarder mer än vad regeringen räknat med.

Danmark drabbades hårt av finanskrisen, särskilt när det gäller bostadsmarknaden. Något som fortfarande märks i och med fortsatt sjunkande huspriser och som också påverkar de danska bankerna.

Ett sätt för regeringen att komma till rätta med underskottet är olika reformer som föreslagits, bland annat när det gäller en förändring av det gynnsamma pensionssystemet, efterlönen, som har varit mycket omdiskuterat.

Budgeten kommer i ett pressat läge för den danska regeringen eftersom det stundar riksdagsval i landet och den senaste mätningen visar ökat stöd för oppositionen.