Örebro

Fame blir världens första "Visukal"

1:20 min

Örebro blir först i Sverige med en ny form av musikal. Den kallas för "Visukal" och är sång, dans och musik som samtidigt är tolkad för hörselskadade med hjälp av teckenspråk. Det blir den kända musikalen "Fame" som nästa vår får världspremiär i den nya versionen.

Örebro har ju utnämnt sig till teckenspråkshuvudstad i Europa, så det kanske inte är så konstigt att Örebro länsteater och Riksteatern nu har funnit varandra. De sätter upp den allra första fullskaliga "Visukalen".

Talad teater och även dans och sång har ju teckentolkats länge på scenen, men nu blir det en mix av allt i stor skala, i maj nästa år.

"En fantastisk visuell explosion" säger regissören och ledaren för Tyst teater. Han tror att den här satsningen kommer att samla ungdomlig kreativitet över hela Örebro, med happenings och kringarrangemang, och att det blir ett startskott för fler dövtolkade musikaler.

Sådana har prövats i exempelvis USA, men vad man vet så är det världspremiär för Fame i en sådan är version.

Örebro länsteaters chef Måns Lagerlöf ser det är som det nya spelårets största satsning.

– Det är ett gigantiskt projekt, och den riktar sig både till döva, hörande och hörselskadade. Som det ser ut nu kommer ett 40-tal personer vara på scenen. Den kommer att tecknas av teckenspråkiga skådespelare samtidigt som den kommer att sjungas av sångare, säger Måns Lagerlöf.