Få studentbostäder byggs

1:36 min

Bostadsbristen för studenter är ett ständigt återkommande akut problem så här i terminsstarten. Under 2011 och 2012 kommer det att totalt byggas 261 studentlägenheter i länet. 255 av dem i Stockholm stad och sex stycken i Huddinge kommun.

– Jag fick vänta i kö i ett halvt år innan jag fick en studentlägenhet, innan jag flyttade i från Lindköping, säger Melissa Samo, student på Södertörns högskola

Det pratas om att det saknas mycket studentbostäder, men det byggs samtidigt väldigt lite. Bara i Huddinge bygger man i år sex lägenheter. Vad tänker du om det?

– Skitdåligt, jättedåligt, verkligen. Vi är många studenter, det är alltfler som studerar och vi behöver alltfler studentlägenheter.

Varje år strömmar 15 000 studenter genom de tre högre skolor i Huddinge kommun, Södertörns högskola, KTH och Karolinska universitet. Huddinge vill gärna profilera sig som en kunskapkomnun och trots att det råder bostadsbrist för studenter så planerar kommunen i år och nästa år att bygga sex nya studentlägenheter.

Från kommunens sida säger man att man inte ska hänga upp sig på den siffran utan se det över en fyra år period, då man planerar att bygga 200 lägenheter. Men visst behövs det fler studentlägenheter, säger Tomas Hansson, kristdemokrat och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Huddinge kommun:

– Jag inser att behoven är väldigt stora när det gäller lägenheter både för studenter men också ungdomar som har svårt att kunna flytta hemifrån. Det här är någonting vi måste prioritera och som vi sagt att vi också ska prioritera från den politiska majoriteten i Huddinge. Det vi kan göra är att se till att vi har detaljplaner och att vårt kommunala bostadsbolag som vi rår över själva prioriterar den här typen av bostäder och det är min uppfattning att det gör vi i Huddinge.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se