Frankrike erbjuder Libyen fortsatt militärt stöd

0:58 min

I dag träffades Frankrikes president Nicolas Sarkozy och rebelledaren från Libyen övergångsråd Mahmoud Jibril. Frankrike kommer att fortsätta de militära operationerna i Libyen under ett FN-mandat för den tid som krävs. 

Även rebelledare Mahmoud Jibril sa att han och Sarkozy hade pratat om att Frankrike kommer att erbjuda stöd så att barnen kan börja skolan i tid i Libyen. Den sista pusselbiten är att säkra de Gaddafis frysta tillgångar och att övergångsrådet får tillgång till dem.

Han uttryckte även tacksamhet till Storbritannien, USA, Qatar och Förenade Arabemiraten för stödet rebellerna har fått. Striden är inte över än och pro-Kadaffi trupper är fortfarande kvar, sa Jebril. Återuppbyggnaden kommer att bli en hård kamp, fortsatte han.

Tillsamman med den brittiska premiärministern David Cameron har Sarkozy enats om att hålla en stor internationell konferens i Paris nästa vecka för att diskutera övergången från militärt till civilt samarbete. Alla allierade kommer att bjudas in och så länge det finns motstånd mot Gaddafiregimen kommer vi att stå till förfogande för våra libyska vänner, sa Sarkozy.