26 AUGUSTI 2011

Mamma - modevärldens mesta makthavare

Höstsäsongens första STIL ägnar vi åt en doldis som har styrt och ställt och hjälpt – och ibland stjälpt – mången modeskapare genom åren. Ja, ingen av oss – oavsett yrke – går fri från vad denna powerperson i våra liv anser, inte minst om vad vi har på oss. Vi talar naturligtvis om mamma. Är hon månne modevärldens allra mesta makthavare?

Modehistorien kryllar av berättelser om, och minnen av, ”mamma”. Om hennes väldoftande parfym, frasande sidenklänningar, röda läppar och eleganta stil – och hur hon därmed gav en fläkt av flärd till det lilla barnet, som började drömma om en karriär inom mode.

Under det tidiga 1900-talet, då dagens modeindustri började växa fram, så ansågs dock ”modedesigner” inte vara något arbete att satsa på. I synnerhet inte om man var man. Osäkerheten om vad det egentligen innebar att vara modedesigner var stor, då som nu. Men i borgerliga och burgna miljöer fanns möjligheter för konstnärligt lagda män (sällan för kvinnor vars uppgift var att gifta sig) att ge sig på en karriär inom mode. Det var också där som de första och största stilförebilderna fanns. Just det – mammorna. En stor del av forna tiders stora modedesigner – Cristobal Balenciaga, Hubert de Givenchy, Pierre Balmain, Christian Dior och Yves Saint Laurent – har alla den bakgrunden.

I programmet berättar vi mer om modeskapares mammor, och hur de präglat modet genom åren, och gör det än idag. Vi har bland annat träffat Carin Wester och Astrid OlssonFifth Avenue Shoe Repair, som berättar om vilket förhållande de har till sina mödrar (och fäder). Vi tar också en titt på Yves Saint Laurent musa, Loulou de la Falaise, och hennes färgstarka mamma Maxime de la Falaise. Kan kanske (livs)stil gå i arv?

Vi har även talat med journalisten Piper Weiss i New York. Hon driver bloggen My mom, the style icon (momstyleicons.blogspot.com) och har nyligen publicerat en bok med samma namn. Idén till konceptet föddes en dag när hon rotade igenom sin mammas garderob och råkade hitta ett gammalt fotoalbum med bilder hon aldrig tidigare hade sett. Mamma hade ett liv, och en garderob, innan hon blev född! Och så frågar vi oss hur det kommer sig att mödrar idag strävar efter att klä sig som sina döttrar, och inte tvärtom som förr. Varför vill en vuxen kvinna klä sig som en tonåring, frivilligt? 

Veckans gäst är Per Naroskin, psykolog och psykoterapeut.