Brittisk specialstyrka stöttar libyska rebeller

1:49 min

I dag kommer nya uppgifter om hur utländska styrkor stöttat rebellerna i Libyen. Den brittiska specialstyrkan SAS finns sedan flera veckor i Libyen. Det bekräftar brittiska försvarskällor nu för första gången för Daily Telegraph.

Soldater från den brittiska specialstyrkan SAS ska ha funnits i Libyen i veckor, men det är först nu som det bekräftas för brittisk press. Från att ha samordnat flyganfallen mot militära mål, är deras uppdrag nu att stödja rebellernas jakt på Kadaffi.

Daily Telegraph beskriver hur SAS-män deltar i jakten, klädda på samma sätt som rebellerna och med samma vapen för att smälta in.

Den brittiske försvarsministern Liam Fox vill inte kommentera Daily Telegraphs uppgifter, men till BBC säger han att Nato inte ska lämna Libyen ännu, utan delta i jakten på Kadaffi.

– I går natt var Nato mer aktivt förra natten än tidigare, när det gäller att attackera regimens kommandostrukturer, och de brittiska styrkorna har deltagit i det. Jag tycker att vi ska erkänna att medan vi har kommit rejält mycket närmare det libyska folkets frihet, så är regimen ännu inte borta och vårt uppdrag ännu inte slutfört, sa Liam Fox.

Nu ökar också kraven på att den nya libyska regimen ska utlämna en av de män som planerade Lockerbie-attentaten. 270 personer dog då ett amerikanskt plan sprängdes i luften över skotska staden Lockerbie 1988.

Abdel Basset al-Megrahi dömdes i Skottland till livstids fängelse, men benådades för två år sedan på grund av att han led av långt framskriden cancer. Förra månaden sågs han dock på tv från Libyen, där han deltog i ett stödmöte för Kadaffi.

Den brittiske vice premiärministern Nick Clegg har krävt att Megrahi ska tillbaka till fängelse, men att det är en fråga för den skotska regeringen.