Kadaffi jagas i tunnlar under högkvarteret

2:17 min

I Libyens huvudstad Tripoli hittas kroppar efter de senaste dagarnas svåra strider. Samtidigt fortsätter Kadaffis män att göra motstånd, striderna fortsätter i huvudstaden liksom jakten på Kadaffifamiljen. Det är en komplicerad och farlig jakt i tunnelsystem.

– Det här har vi fått höra är ingången till en bunker och en tunnel under jord, berättar tv-kanalen al-Jaziras reporter som följer med några rebeller på jakten efter Muammar Kadaffi inne i högkvarteret. 

I mörkret söker rebellerna i bråte efter spår av diktatorn och hans söner, men hittar inget där och ingen tunnel till den hemliga underjordiska fästningen. På en annan plats däremot, hittar de ett virrvarr av mörka tunnlar. Tv-bilderna visar en vit öde korridor. 

Rebellerna hittar gasmasker, sovrum och mat. Det är luftkonditionerat och det farliga sökandet fortsätter i det gigantiska tunnelsystemet under jorden. De vet inte vart det leder och vilka faror som kan dyka upp: minor eller Kadaffimän som ligger i bakhåll. 

En belöning på en miljon dollar har utlovats till den som griper Kadaffi. Rebellerna mobiliserar nu sina mest erfarna män. De strömmar in till Tripoli från olika håll för att strida mot de grupperingar som fortfarande gör motstånd, och för att leta efter Kadaffifamilljen. 

I eftermiddag kommer uppgifter om hårda strider inne i Tripoli igen. Det kommer rapporter om att ett hotell där flera utländska journalister bor är under attack.

Döda kroppar hittas på gatorna efter de senaste dagarans strider. Läkare förfasas i intervjuer med flera medier över skadorna på kropparna. Till the Guardian säger en läkare att 26 döda rebeller tagits till hans sjukhus. Skadorna tyder på att det skett en massavrättning, det är också den bilden rebeller som lyckades överleva beskjutningen vittnat om.

Al-Jazira rapporterar om skador hos 17 kroppar på ett sjukhus som också tyder på en massavrättning.

Det är akut brist på personal, mediciner och utrustning på sjukhusen som är överfulla med skadade och döda. Enligt al-Jazira bedömer Läkare utan gränser att den humanitära situationen och bristen på mat i Tripoli gör att det börjar närma sig ett katastroftillstånd.