Uppvidinge

Nytt system upprör kommunalråd

1:24 min

– Vi upplever att vi producerar socialbidragstagare på löpande band nu. Så kommenterar Åke Carlsson (C), kommunalråd i Uppvidinge kommun, Arbetsförmedlingens utvärdering av det nya systemet med etableringslotsar för nyanlända.

Arbetsförmedlingen kom i veckan med en rapport som sammanfattade erfarenheterna av de första sju månaderna med det nya systemet. Och resultatet är positivt, anser Arbetsförmedlingen:

– Den stärker min övertygelse om att vägen till inkludering av nyanlända i samhället kräver att alla aktörer och myndigheter tar sitt ansvar och att vi ytterligare stärker vårt samarbete, konstaterar Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

Och Arbetsförmedlingen betonar att nio av tio nyanlända i Sverige har fått stärkta jobbchanser sedan reformen infördes i december 2010.

Åke Carlssons erfarenheter är helt annorlunda efter den nya reformen.

– Hos oss har det blivit sämre. Även om de säger att nio av tio får kontakt, så var det hos oss tidigare tio av tio!

De nyanlända ska först få en etableringsplan, sedan varsin så kallad etableringslots, som ska hjälpa till med allt från att skriva cv, till att ge svensk samhällskunskap. I hela länet finns det 26 etableringslotsar - som är allt från studieförbund till företag som jobbar med coachning och rekrytering.

Saknar etableringslots

Men i en liten kommun som Uppvidinge finns det ingen etableringslots stationerad. I stället får de nyanlända åka till Växjö för att få hjälp.

– Nej, det finns ingen etableringslots. Det finns de som verkar i Uppvidinge, men ingen som är stationerad där. Så det blir för de nyanlända att åka in till Växjö i stället, säger Åke Carlsson.

Ett logistiskt problem

Han ser det som ett logistiskt problem, som minskar deras möjlighet att knyta an till den ort där de bor, till föreningslivet och det sociala livet på platsen.

Uppvidinge kommun anser sig ha haft ett väl fungerande system, där de nyanlända kunnat slussas ut till lokala företag, framförallt i Lenhovda och Alstermo.

Sa upp kontrakt med Migrationsverket

I somras sa Uppvidinge kommun upp kontraktet med Migrationsverket. Det är en reaktion på hur dåligt kommunen anser att den nya formen av introduktion fungerar.

– Nu upplever vi det - om man ska spetsa till det - som att vi tillverkar socialbidragstagare på löpande band, och det är inte bra för oss, säger Åke Carlsson.

Agneta Gustavsson
agneta.gustavsson@sverigesradio.se