Partiledarvalet i Centern

Över hälften vill ha Lööf

1:57 min

I morgon ska Centerpartiet i Östergötland ta ställning till vem man vill se som ny partiledare. Hittills har drygt hälften av kretsarna sagt att de stöder Annie Lööf, som idag besökt Linköping på sin valturné.

På lördag ska alla partidistrikt i landet ha svarat på vem av de tre partiledarkandidaterna man vill se som Maud Olofssons efterträdare.   I Östergötland har 7 av 13 kommunkretsar redan slagit fast att de vill se Annie Lööf som ny partiledare. I Linköping avgörs frågan ikväll.

– Vi hade medlemsmöte häromdagen och då diskuterade vi de olika kandidaterna. Nu ska vi ha medlemsmöte ikväll och då blir det väl en del diskussioner igen, säger Linköpingskretsens ordförande Pontus Knutsson. 

De tre kandidaterna, Anna-Karin Hatt, Anders W Jonsson och Annie Lööf är just nu ute på turné för att värva röster inför valet på partistämman om en månad. 

Idag var favoriten, Annie Lööf, på besök i Linköping, där hon talade på Stadsbiblioteket. Hon konstaterar att det är ett parti i kris som söker ny ledare.

– Centerpartiet befinner sig nu i ett alarmerande läge med väldigt dåliga opinionssiffror och man behöver nu en partiledare som kan få en nystart i partiet, både som en större och tydligare politisk kraft och en ledare som kan forma en starkare folkrörelse i landet och det hoppas jag att jag får förtroende att göra.

Just nu ser det också ut som om det blir så. Av de partidstrikt i landet som redan har bestämt sig är Lööf favoriten. Många i publiken på biblioteket i Linköping idag var också av den åsikten. Bland andra riksdagsledamoten Staffan Danielsson.

– Jag håller Annie Lööf steget före. Det är en lysande politiker med ett klart och tydligt budskap, trygg i sig själv och väldigt förankrad i Centervärderingarna.

Men kandidaten Anna-Karin Hatt får också stöd i Östergötland. Landstingsrådet Göran Gunnarsson förordar henne som ny partiledare, eftersom hon är en duktig förhandlingsmänniska och har stor och lång erfarenhet bland annat från politiken vilket märks, säger han.

Göran Gunnarsson tror också att Centerpartiets öppna nomineringsprocess till ny partiledare lämnar avtryck.

– Vi är stilbildande nu i att hantera ett partiledarval.