Löfte om miljoner till svältande i Afrika

1:13 min

På det afrikanska givarmötet i Addis Abeba i Etiopien i dag kom löften om nära 380 miljoner dollar till hjälp för de som drabbats av hungersnöd och svält i Östafrika.

– Det är sorgligt men folk måste dö innan våra politiska ledare gör något, sa en företrädare för en kampanj av afrikanska organisationer, som uppmanat sina politiker att göra mer inför givarmötet i dag.

Afrikanska regeringar har fått kritik för att de har reagerat för långsamt med att hjälpa, och till mötet i dag kom bara fyra av kontinentens stats- och regeringschefer.

Men den Afrikanska utvecklingsbanken har nu lovat 300 miljoner dollar och en rad afrikanska länder stod för resten av de utlovade bidragen. Algeriet bidrog med den största summan, följt av Egypten och Angola.

Afrikanska unionens ordförande Jean Ping tillbakavisade kritiken och en företrädare för EU-kommissionen sa att det här är en bra början. Mötet är det första i sitt slag, där de afrikanska länderna samlas för att samla in egna pengar till en kris på kontinenten.

Enligt Afrikanska Unionen ska det mesta av de afrikanska pengarna nu gå genom etablerade FN-organ, för att bidragen verkligen ska nå fram och undvika korruption.

Nära 12 miljoner människor beräknas ha drabbats av hungersnöden i Östafrika, efter svår torka och ett underfinansierat jordbruk, som inte har kunnat leverera den mat som behövs.