Saab förbereder ansökan om rekonstruktion

2:51 min

Ledningen för den krisdrabbade biltillverkaren Saab automobil förebereder en ansökan om rekonstruktion. Det uppger flera olika källor för Ekot i dag. Bakgrunden är problemen för Saab att få in pengar att bland annat betala löner och till underleverantörer.

Det är flera olika källor med god insyn i ekonomin för Saab automobil som idag uppger för Ekot att ledningen förbereder en ansökan till Vänersborgs tingsrätt om rekonstruktion.

Orsaken är helt enkelt att det inte finns tillräckligt med pengar för att dels få igång produktionen igen och betala underleverantörer och dels betala ut löner till dem 3 500 anställda.

Saabs vd och styrelseordförande Victor Muller har det senaste halvåret arbetat mycket hårt med att hitta en lösning som gör att produktionen ska komma igång igen, men hittills har inte pengarna räckt till, och produktionen har också legat nere i ett halvår.

2009 var genomgick Saab automobil också en rekonstruktion och då skrevs skulder av, motsvarande 8,3 miljarder svenska kronor.

Vid Saab automobils huvudport här i Trollhättan ställde fackförbundet Unionen upp en husbil idag. Där fick medlemmarna lämna sina lönespecifikationer och skriva under fullmakter som ett led i en facklig process mot företaget för att de anställda ska få ut lönen. 

– Det är klart att alla räknar med att man ska få lön, det är klart det ställer till det när man får besked att den blir försenad, säger Unionens klubbordförande Anette Hellgren. 

Vad skulle en rekonstruktion betyda för medlemmarna?

– Jag kan inte spekulera i det över huvud taget, det vi väntar på är att det ska komma en lösning för att finansiera företaget fram till den långsiktiga lösningen, det vi kallar kinaspåret, säger Anette Hellgren.

Under förutsättning att tingsrätten godkänner en ny rekonstruktionsansökan skulle de anställda ändå få ut löner, även om det så fall skulle bli genom den statliga lönegarantin.

Hans Rydberg, enhetschef för Kronofogdens sydvästra indrivningsavdelning, säger att om det skulle blir en rekonstruktion för Saab så påverkar det också hans indrivningar av fordringar från underleverantörer.

– Om tingsrätten beslutar att en företagsrekonstruktion ska inledas så avbryter det vår utredning, eller man kan säga att vi fryser den.

Får fordringsägarna några pengar med hjälp av er?

– Nej, vi gör inga nya utmätningar eller andra åtgärder.

Vad betyder det att ni inte har fått in alla pengar som ni har utmätt?

– De utmätningar vi har gjort, de pengarna har kommit in till oss men om man uttrycker det så här att ingen fordringsägare har ännu fått fullt betalt.

Vad är nästa steg i den här processen?

– Vi fortsätter vår utredning för att se om det finns utmätningsbara tillgångar. Först måste vi utreda pantsättningar och vilken påverkan det har på utmätningarna, säger Hans Rydberg.