Östra USA hukar sig för orkanen Irene

USA:s president Barack Obama avbryter nu sin semester och återvänder till Washington med anledning av orkanen Irene som beräknas nå den amerikanska östkusten i morgon. 55 miljoner människor uppmanas ta skydd för stormen.

Trots att orkanen avtar i styrka, från kategori 3 till 2, på en femgradig skala, så vidgas orkanvarningen till New Jersey, enligt AP.

– Folk kan inte ursäkta sig med att de inte vet att en orkan är på gång. Folk måste förstå att tiden håller på att rinna ut och de måste vara förberedda, sade Craig Fugate, chef för USA:s federala katastrofmyndighet Fema, sent i torsdags.

I delstaterna North Carolina, Virginia, Maryland, Delaware, New Jersey, New York och Connecticut väntas allvarliga följder. New York-området har inte drabbats av en liknande storm sedan orkanen Gloria 1985, då åtta personer omkom i New York och New England. 

På fredagsmorgonen befann sig Irene fortfarande drygt 70 mil från kusten i North Carolina, som den väntas nå tidigt på lördagen. Invånarna längs kusten höll på att göra sig redo.

– Jag har tankat upp bilen om jag måste sticka snabbt, skaffat massor av mat och tagit bort allt löst från gården. . . som skulle kunna blåsa in i fönstren, sade Patricia Stapleton i Newport, North Carolina.

Orkanen tros kunna höja vattenståndet vid kusten med upp till 3,5 meter, enligt National Hurricane Center.

I New York beordrade myndigheter på fredagskvällen obligatorisk evakuering för låglänta områden i staden.

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg sa på en presskonferens att evakueringen, som berör omkring 250 000 människor, kunde börja när härbärgena öppnar nu i kväll svensk tid.

”Vi har aldrig beordrat obligatorisk evakuering förut, och vi skulle inte göra det om vi inte trodde att stormen kan vara väldigt allvarlig”, sa Bloomberg, enligt Reuters.

Även Washington, Baltimore, Philadelphia och Boston riskerar att drabbas.

– Lördagen kommer att bli en förfärlig dag att färdas på. Vägar och broar kommer att stängas av, varnade Virginias guvernör Bob McDonnell.

President Barak Obama befarar att orkanen blir extremt farlig och dyr. Han uppmanade amerikanerna att ta varningarna på stort allvar.

Under Irenes framfart längre söderut har hittills fem personer omkommit: två i Haiti, två i Dominikanska republiken och en i Puerto Rico.

TT/Ekot