Svensk väljaropinion augusti 2011

Opinionskrisen allt djupare för småpartierna

1:38 min

Kristdemokraterna skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag. Det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av den senaste månadens opinionsmätningar.

– Vi vet att vi har en uppförsbacke. Även om Centerpartiet säger att de är Sveriges otydligaste parti så är vi i närheten av det, säger Acko Ankarberg, Kristdemokraternas partisekreterare.

Kristdemokraterna tappar 0,6 procentenheter och får bara 3,4 procent av rösterna, enligt Svensk väljaropinion, en sammanvägning av den senaste månadens opinionsmätningar som Novus gör för Ekot. Kd ligger alltså en bra bit under riksdagsspärren.

Med undantag för Svensk väljaropinions förra mätning då Kristdemokraterna fick 4 procent av väljarstödet har partiet legat under riksdagsspärren sen i december förra året.

Och Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg säger att det är viktigt att kd tar plats i budgetförhandlingarna och att partiledningen är viktig för partiets framgångar. Trots de låga opinionssiffrorna är Acko Ankarberg nöjd med Göran Hägglunds arbete.

– Vi vet ju från undersökningar att han har ett större förtroende än partiet själv har. Det gäller att både han och partiet fortsätter växa så att vi som helhet får ett större förtroende hos väljarna.

De båda blocken har på nytt bytt plats med varandra storleksmässigt och det borgerliga blocket är återigen störst med sammanlagt 47,5 procent av rösterna, en knapp procentenhet mer än det rödgröna blocket.

Moderaterna går mest framåt och ökar med 1,4 procentenheter till 32,6 procent. Men Socialdemokraterna är fortfarande Sveriges största parti med 33,4 procent av rösterna.