KOMMENTAR

"Finns risk för en ond ekonomisk cirkel"

4:49 min

Ekots inrikeschef, Fredrik Furtenbach, svarar på fyra snabba frågor om den svenska ekonomins läge.

Hur allvarlig är krisen för Sverige egentligen?

– Siffrorna vi ser nu, på tillväxten och arbetslösheten, är ju långt ifrån det värsta vi sett. Sverige har ofta haft en tillväxt på den nivån. År 2008 var det betydligt sämre. Men det som är det allvarliga är att det är en sådan snabb förändring. Så sent som i våras trodde regeringen att man kunde spendera 30 miljarder utan att få ett underskott i statskassan. Men nu är det helt annorlunda.  Nu räknar de med att kunna spendera mellan 10 och 15 miljarder och då blir det plus minus noll. Det är ovanligt att nedgången går så snabbt. Man kan komma ihåg att så sent som i våras sa Anders Borg att han såg framför sig en arbetslöshet på 50-60-tals nivå, vilken var extremt låg. Men nu stiger i stället arbetslösheten.

Vad innebär detta för de privata hushållen?

– Man ser redan nu att folk har börjat hålla i plånboken, folk är oroliga. Ekonomin bromsar in och det blir en ond cirkel. Anders Borg lovar därför att inte göra några besparingar på vanligt folk, det blir heller inga skattehöjningar.

Vilka reformer förväntas ligga i budgeten inför nästa år?

--Den enda reform Anders Borg kunde nämna var satsningar på arbetsmarknadspolitik. Det kan till exempel handla om arbetsmarknadsutbildning eller praktik. Det uppstod en viss osäkerhet om Moderaterna verkligen fortfarande prioriterar den sänkta restaurangmomsen.

Vad är skräckscenariot för Sverige?

– De stora riskerna är om folk slutar spendera och att den internationella turbulensen fortsätter. Det finns då en risk för ett underskott i statskassan, att staten behöver låna och marknaden pressar fram nedskärningar. Men än så länge är det inte så illa som år 2008.