Valtersson avgår och föreslår samarbete med M

2:09 min

Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Mikaela Valtersson lämnar politiken. Samtidigt säger hon att Miljöpartiet borde öppna sig för samarbete med Moderaterna.

– Vi måste nu få en mer självständig roll i svensk politik. Inte knyta oss till ett av blocken, enbart. Det betyder att vi behöver ha en öppenhet för att efter nästa val sitta i regering med så väl S som M. Då tror jag att det måste ske en lite förändrad inställning i Miljöpartiet till Moderaterna. Jag är alldeles övertygad om att vi måste öppna upp för att kunna sitta i en regering med Moderaterna, säger Mikaela Valtersson.

Efter nio år i riksdagen lämnar Mikaela Valtersson alltså alla sina politiska uppdrag, samtidigt som hon säger att hon vill förändra Miljöpartiets syn på Moderaterna.

Det viktigaste måste enligt Mikaela Valtersson vara genomslaget för de gröna frågorna, inte vad det är för politisk färg på regeringen.

Men det är inte missnöjet med partiets inriktning som har fått henne att lämna politiken säger hon. Det handlar om helt andra saker.

– Jag har tänkt efter ganska ordentligt under sommaren. Jag valde att kandidera till språkrör i våras och gick in med stor energi och lust i det. Sedan blev det inte så och då har jag funderat över sommaren och kommit fram till att jag inte har tillräcklig motivation för att göra jobbet så bra som jag tycker att man ska göra, säger Mikaela Valtersson.

Mikaela Valtersson är förutom ekonomiskpolitisk talesperson även gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen.

Hon har länge varit en av dem som har mest makt inom partiet, men när det gäller inställningen till Moderaterna tycker hon inte att hon har fått gehör för sin linje.

– Det har hänt otroligt mycket på bara fyra, fem år i svensk politik. Många är fast i en gammal syn på Moderaterna som det parti som står längst ifrån oss. Jag tror inte att det stämmer med kartan i dag. Jag är också alldeles övertygad om att det är svårt att se en regering som inte har Socialdemokrater eller Moderater i regeringen. Ska vi maximera vår möjlighet till påverkan, då måste vi vara beredda att sitta i regering med båda de regeringsalternativen, säger Mikaela Valtersson.

Är det inte risk att man får betala ett för högt pris i de politiska frågorna för att kunna accepteras i en regering?

– Det är alltid en risk, men jag ser den risken även med Socialdemokraterna.