65 miljoner människor uppmanas att ta skydd

1:24 min

Orkanen Irene har nu saktat ner något och graderats ner till en klass 1 storm, men den är fortfarande mycket farlig. Enligt det nationella orkancentret närmar den sig nu North Carolinas kust. Längs USA:s östkust har nu tio delstater utlyst katastroftillstånd, inför den annalkande orkanen Irene.

Människor längs med kusten uppmanas söka skydd och förbereda sig på det värsta.

Det är en orkan av historiska mått som nu närmar sig USA: s östkust. 65 miljoner människor uppmanas att ta skydd från ovädret.

Tio delstater har redan utlyst katastroftillstånd, från North Carolina i söder till Maine i norr, och hundratusentals boende i låglänta kustområden är beordrade att evakuera.

Vindarna har börjat piska in över North Carolinas stränder, och själva orkanen väntas dra in över kusten senare idag, lördag.

Ovädret väntas sen ta riktning norrut - Washington, Baltimore, New York och Boston hör till de storstäder som kan drabbas hårt

Tusentals flygavgångar är inställda i östra USA idag och imorgon, tågtrafiken är lamslagen, och även tunnelbanetrafiken i flera storstäder ställs in.

Vi måste förbereda oss på det värsta, sa president Barack Obama i går kväll. Och många lyder myndigheternas uppmaning att proviantera för ett krisläge:

Sidney Scott i Washington har bunkrat upp med vatten, mat, batterier och ficklampa. Och Cory Lions är på väg hem för att spika upp skydd för fönstren.

– Man kan aldrig vara nog förberedd, orkaner är svåra att förutsäga, säger han.