Oro efter olyckor i det ryska rymdprogrammet

2:08 min

Efter att det ryska rymdprogrammet råkat ut för flera olyckor med sina rymdfarkoster ökar nu oron bland de som arbetar med olika rymdprojekt världen över. Ryssland sköter nämligen transporterna till och från den internationella rymdstationen ISS.

Det europeiska rymdprogrammet ESA:s Moskvachef René Pischel berättar att han och alla andra som arbetar med rymdprojekt är oroliga efter de ryska olyckorna. Under nio månader har totalt fyra olyckor drabbat programmet.

– Jag tror att det är precis det som gör att alla är oroliga just nu. Det är uppenbart att orsaken till felen är olika varje gång, det är helt olika, men om man har 4 olyckor på raken så blir man försiktig, säger han.

Särskilt oroande är förstås det här eftersom det ju nu bara är ryska rymdkapslar som trafikerar rymdstationen ISS, sedan de amerikanska rymdfärjornas trafik lades ner i somras.

Den senaste olyckan inträffade i onsdags då en rymdkapsel fylld med förnödenheter till personalen på ISS kraschade strax efter start. De ryska rymdmyndigheterna letar nu efter vrakdelar på ett avlägset område i Sibirien.

Alla uppskjutningar av ryska rymdkapslar har tillfälligt stoppats

– Ryssarna är mycket noggranna när det gäller att transportera människor, så därför vill de veta vad som fallerade här innan de skickar upp någon ny rymdkapsel, säger René Pischel.

Det ryska rymdprogrammet har pausat hela verksamheten tills de vet vad som orsakat den här senaste olyckan.

Ingen människa har skadats vid någon av de fyra olyckorna. Den rymdkapsel som kraschade i veckan är inte av samma typ som de som transporterar människor till och från ISS.

De kapslar som används för att transportera personal, som kallas sojuskapsel, påstås vara robusta.

– De här sojuskapslarna som har funnits sedan 1967, de har inte haft någon dödsolycka sedan 1971; de hade sina problem i början, sade den svenske astronauten Christer Fuglesang när jag pratade med honom tidigare i somras.

Enligt de ursprungliga planerna ska nästa Sojuskapsel med personal till ISS skjutas upp 22 september, men hur det blir med den saken är alltså just nu osäkert.