Sörmland

Wetterstrand lämnar riksdagen

4:42 min

Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand, från Eskilstuna, lämnar riksdagen i höst, för att ägna mer tid åt familjen. Men hon lämnar inte politiken, utan tänker verka som fri debattör för Miljöpartiet.

Maria Wetterstrand säger till P 4 Sörmland att det faktum att två ledande miljöpartister samma dag meddelar att de ska lämna riksdagen i förtid, inte handlar om att de är bittra eller trötta på partiets politik.

– Det är tvärtom naturligt och bra att de sker ett utbyte i vårt parti, med nya krafter som kommer in. Och jag hoppas att väljarna ska förstå att vi kan spela en viktig roll även utanför riksdagen, säger Maria Wetterstrand.

Hon berättar att hon funderat över att lämna riksdagen sen hon slutade sopm språkrör, och bakom beslutet finns bland annat en önskan att kunna vara mer med familjen.

– Min man har ju blivit miljöminister i Finland, och nu får jag större möjligheter att kunna vara där mer, säger hon.

 Hon tror att hon kommer att kunna göra lika mycket nytta för Miljöpartiet som fri debattör.

Hon ångrar inte det rödgröna samarbetet inför förra valet, hon menar att det gav väljarna ett klart alternativ. Hon tror inte att miljöpartiet skulle haft större möjligheter till inflytande om de gått fram själva.

– Samarbetet var viktigt av flera skäl. Det innebar att Socialdemokraterna legitimerade oss som ett möjligt regeringsparti, även om vi ännu inte nått dit. Alla tycker idag att det är fullt möjligt att Miljöpartiet kan sitta i en regering, och så var det inte för 10 år sen, inte ens internt inom partiet, säger Maria Wetterstrand. 

Det hon säger sig vara mest stolt över under 10-årsperioden i den politiska hetluften är att människor nu vågar stå upp och säga att de röstar på Miljöpartiet och vara stolta över det.

 – Så var det inte för 10 år sen, då ville man inte berätta det för arbetskamater och släktingar.

Hon hoppas nu att de väljare som röstat fram henne ska ha förståelse för att hon nu lämnar riksdagen, trots att hon är vald för hela mandatperioden.

– Jag hoppas att de ska förstå att jag kommer att göra minst lika mycket nytta utanför riksdagen, och min plats ersätts ju av en annan miljöpartist, säger hon.

 På frågan om det är aktuellt att flytta tillbaka till Sörmland och Eskilstuna, svarar hon efter en stunds tvekan nej.

– Jag har inga omedelbara planer på det, mitt liv är tillräckligt komplicerat ändå, säger hon och skrattar.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se