MP utesluter inte samarbete med Moderaterna

1:40 min

Miljöpartiet kan i framtiden ingå i en regering med Moderaterna. Språkröret Gustav Fridolin säger att Miljöpartiet inte kan tänka sig att bli ett femte alliansparti. Men han öppnar för att samarbeta med andra partier än Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, för att få igenom den gröna politiken.

– Miljöpartiet kommer aldrig att bli ett femte alliansparti. Alliansen bildades för att möta ett annat projekt än det som är det gröna projektet, att faktiskt möta klimathotet och bygga ett samhälle där alla människor får möjlighet att växa till det bästa de kan vara. Med vilka enskilda partier vi kan genomföra det, det är en diskussion vi måste ta. Jag tror inte att alliansen kommer att vara för evigt, säger Gustav Fridolin.

Det är Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Mikaela Valtersson som i dag tar upp frågan om ett samarbete mellan Miljöpartiet och Moderaterna.

Efter att hon förlorade språkrörsvalet mot Åsa Romson meddelar hon i dag att hon lämnar politiken. Hon säger också att Miljöpartiet borde öppna sig för ett eventuellt regeringssamarbete med Moderaterna.

– Vi behöver ha en öppenhet för att efter nästa val sitta i regering med så väl S som M. Och då tror jag att det måste ske en lite förändrad inställning i Miljöpartiet till Moderaterna. Jag är alldeles övertygad om att vi måste öppna upp för att kunna sitta i en regering med Moderaterna.

På frågan om miljöpartiet i framtiden kan tänkas ingå i en regering med Moderaterna, men utan alliansen, svarar Gustav Fridolin så här:

– Moderaterna har varit det parti som stått längst ifrån oss. Men nu ser vi hur det börjar ändras i den högra planhalvan. När Jan Björklund låter som att de allra viktigaste frågorna för ett liberalt parti i Sverige skulle vara att gå med i Nato, införa euron och ha mer batonger i skolan, då står de längre ifrån oss. Det är den diskussionen vi måste föra, med våra medlemmar och med alla som litar till oss, säger Gustav Fridolin.

Miljöpartiets förra språkrör Maria Wetterstrand säger i dag att hon också lämnar riksdagen, framför allt av privata skäl. För att få livspusslet att gå ihop.