Nya jobbskattesänkningar skjuts på framtiden

32 min

Efter gårdagens dragning av det nya bistra ekonomiska läget ute på Harpsund säger finansminister Anders Borg i dag att ytterligare jobbskattesänkningar kommer att dröja länge.

Det blir inga inkomstskattesänkningar nästa år, och inte heller 2013.

– Låt mig också säga att jag inte heller kommer nästa år, som siffrorna ser ut nu, ha utrymme för något jobbskatteavdrag, säger Anders Borg.

2013 pratar du om nu?

– Ja, man ska naturligtvis vara försiktig med bedömningar som ligger så långt fram i tiden men att vi skulle få in så mycket i budgeten bedömer inte jag som realistiskt i dag, säger Anders Borg.

Regeringen har redan tagit tillbaka löftet från i våras om att sänka inkomstskatterna för dem som jobbar och för pensionärer - vid årsskiftet.

Tillsammans skulle en sådan skattesänkning kosta staten 17 miljarder kronor. Som det ekonomiska läget ser ut nu blir det heller ingen sänkning nästa budgetår, 2013. Vallöftet skjuts alltså rejält framåt i mandatperioden.

Att det behövs stimulanser i budgeten gjorde finansminister Anders Borg klart i går när han drog det ekonomiska läget ute på Harpsund, men ville då inte avslöja vad.

I dag är han dock tydlig med att det finns en bred enighet om, och att han själv gillar, förslaget om att socialbidragstagare ska slippa få sänkt bidrag om de tjänar lite extra:

– Det där är ett förslag som inte kostar speciellt många hundra miljoner, det är relativt begränsade effekter, säger Anders Borg.

Det låter som att det ligger nära?

– Det är ett väldigt bra förslag, sen måste även bra förslag prövas, utredas och granskas innan man tar sig framåt. Det får vi återkomma till, säger Anders Borg.

Finansminister Anders Borg är i dag också mycket kritisk till att Swedbank på sistone gynnat sina aktieägare genom att köpa egna aktier för fem miljarder och att banken har planer på att köpa för fem miljarder till, som Svenska Dagbladet skriver om i dag.

– Swedbank har inga starka ägare, de har varit illa ute i två bankkriser tidigare, att de i ett sådant läge börjar dela ut kapital tycker jag att man mycket starkt ska ifrågasätta. Det är planer som de borde meddela att de avbryter, säger Anders Borg.

Det låter inte som att de tar till sig av taktiken, Riksbanken har redan bett dem att inte göra så här?

– Jag blir väldigt förvånad. Det angavs från Swedbanks sida att myndigheterna inte har kritiserat detta. Den bild jag har är att Finansinspektionen och Riksbanken har varit mycket tydliga med att bankerna på sikt bör höja sitt eget kapital, säger Anders Borg.

Uppmanar du dem att sluta?

– Ja, jag skulle tycka att det var ansvarslöst i det här läget, att göra utdelningar, säger Anders Borg.