Sommestad ny ordförande för S-kvinnorna

1:28 min

Det blev Lena Sommestad som i dag valdes till ny ordförande i Socialdemokraternas kvinnoförbund. Sommestad, som tidigare varit miljöminister, säger att hon ser stora möjligheter att sätta kvinnofrågorna i politikens centrum.

– Vi ska driva att kvinnors arbete är grundläggande och viktigt för hela samhällets välstånd. Därför har vi inte råd att spara på välfärden. Männen måste också ta ett stort ansvar för vård- och omsorgsarbetet i samhället. Det är en investering för samhället och vår viktigaste fråga att driva just nu, säger Lena Sommestad.

I dag valde det socialdemokratiska kvinnoförbundet, S-kvinnor, Lena Sommestad till ny ordförande på förbundsmötet i Luleå.

Sommestad, som många tippat som favorit, fick 64 röster, medan motkandidaten och tidigare ordföranden Nalin Pekgül, fick stöd av 34 ombud.

Lena Sommestad var ett av många namn som nämndes i spekulationerna när Socialdemokraterna tidigare i år skulle välja ny partiledare, men hon hade inte någon ledande position i partiet när hon i dag valdes till ny ordförande.

Hon föreslogs tidigare i somras av en enhällig valberedning att efterträda Nalin Pekgül som ledare för kvinnoförbundet.

Valberedningen ville, enligt egen utsago, ha en nystart och Pekgül har varit ordförande i cirka åtta år.

Som ordförande i S-kvinnor adjungeras Sommestad nu automatiskt till Socialdemokraternas viktiga verkställande utskott och får därmed visst inflytande över partiets utveckling.

– Socialdemokraterna är inne i en period av förnyelse och en viktig roll vi har är att visa att välmående samhällen, med högt ekonomiskt välstånd, är ett samhälle som också är jämställt. Vi kan aldrig någonsin nå rikedom och ekonomisk tillväxt om vi inte satser på barnen, barnen kommer först, säger Lena Sommestad.