reportage | musik

Exklusiv intervju med Riccardo Muti

2:45 min

- Tänk om Ingmar Bergman och jag hade kunnat göra en opera tillsammans. Vilken lycka det hade varit! Det säger den italienska dirigenten Riccardo Muti, som i oktober får ta emot världens största musikpris på 1 miljon dollar - det svenska Birgit Nilsson priset. Kulturnytts Kerstin Berggren träffade Maestro Muti i Salzburg.

Riccardo Muti och Ingmar Bergman träffades två gånger - en gång i samband med en konsert med Verdis Rekviem i Munchen. Andra gången var i Stockholm med orkestern från La Scala. Efter konserten kom Bergman in i Mutis loge och under en halvtimme diskuterade de båda musiken som framförts och Riccardo Muti blev otroligt  imponerad och fascinerad över Ingmar Bergmans kunskap och känsla för musiken. 

Även Ingmar Bergman som person imponerade på Riccardo Muti. Han beskriver honom som mild, spirituell- en person med stort djup men också med en stor sorgsenhet i blicken.

- Jag frågade honom om vi inte skulle kunna göra en opera tillsammans. Nej tyvärr. Det kan jag inte, sa Ingmar Bergman. Jag håller just på och avslutar min sista film och sen ska jag dra mig tillbaka till min avlägsna lilla ö .

– Det blev vårt sista möte, men som tur är finns det fotografier kvar, säger Riccardo Muti. En annan av Riccardo Mutis riktiga favoritregissörer var Fellini. Även han fick frågan om de inte skulle kunna göra en opera tillsammans. Nej, kära Muti, tyvärr har jag ingen som helst kontroll över det sjungna ordet, så det kan jag bara inte. Hur gärna jag än skulle vilja, sa Fellini.

Riccardo Muti avslutar i dagarna en mycket intensiv spelperiod vid festivalen i Salzburg innan han ger sig ut på Europaturné med Chicago Symphony Orchestra.

I Mitt i Musiken kl 14.50 här i P1 får ni höra mer av Riccardo Muti - då bland annat om samarbetet med en annan känd regissör, nämligen den tyske  regissören Peter Stein.