Ovädrets följder börjar klarna i USA

1:25 min

Ovädret Irene har fortsatt orsaka skador i nordöstra USA inatt. Floder har svämmat över i flera delstater. Minst 20 personer har omkommit och totalt är minst fyra miljoner människor utan el.

Idag väntas tåg- och flygtrafik komma igång igen, och folk återvänder till sina hem. Men röjningsarbetet efter ovädret kan ta tid

På Dent Place i Washington syns det att ovädret farit hårt fram, ett stort träd har fallit rakt över ett grått tvåvåningshus där hela övervåningen är krossad. De som bor i området hann rädda sig undan, men gatan är full av bråte och knäckta grenar, och grannarna hjälps åt att röja upp:

– Röjningsarbetet kommer ta flera dagar, tror Eileen Hommes.

Än har ingen full överblick över de sammantagna skadorna efter ovädret. Men längs hela östkusten rapporteras bland annat om träd som rasat över hus, bilar och elledningar.

Fyra miljoner människor är utan el. Många har drabbats av översvämningar, framförallt i delstaten Vermont. Minst tjugo personer har omkommit till följd av ovädret.

Mycket efterarbete återstår och farorna är inte över, varnade president Barack Obama i går kväll.

Men följderna verkar trots allt ha blivit mindre omfattande än befarat.

Ovädret nedgraderades från orkan till tropisk storm strax innan det nådde New York. I går hävdes den beordrade evakueringen på många håll längs östkusten, och miljontals människor kunde återvända till sina hem.

Vissa tycker nu att både myndigheterna och medierna överdrivit farorna:

– Medierna har överreagerat. Det här var en storm i ett vattenglas, tycker Washingtonbon Phil Psilos.