Tibro/Västerås

Dödsolyckan den fjärde på kort tid

1:21 min

En elev på gymnasiet i Tibro omkom i helgen i en motocrossolycka. Det här var den fjärde dödsolyckan på kort tid inom motorcykelsporten.

Olyckan inträffade vid SM-tävlingar i Västerås igår. Föraren kom från Östergötland och hade precis börjat på motocrossgymnasiet i Tibro. Han blev 15 år.

Det var i första heatet i MX2-klassen, tidigare 125-klassen, den tragiska olyckan skedde.

– Strax efter start sker en omkullkörning och ett par stycken går omkull, säger Peter Isberg, koordinator för motocross på Svemo och på plats på Malmabanan, till TT.

Trots att läkare mycket snabbt var på plats och den 15-årige pojken fördes till sjukhuset i Västerås gick hans liv inte att rädda.

Såg olyckan
Rikard Hansson blev vittne till olyckan. Han tävlar för Skövdeklubben Donkelo RK och skulle köra heatet efter.

- Jag såg en förare gå omkull. Sedan kom det 2-3 stycken och körde på honom. Sedan såg jag att han låg kvar där. Läkare var på plats fort och gjorde hjärt- och lungräddning direkt.

Hur gick dina tankar då?
- Det var hemskt att se. Det kunde lika gärna ha varit jag eller någon annan som låg där ute.

Hur påverkas man som förare?
- Man tänker till en gång extra, att säkerheten alltid ska gå först, säger Rikard Hansson.

Efter olyckan samlades tävlingsledningen och beslutade att avbryta tävlingarna som var den fjärde av sex SM-deltävlingar i motocross.

- Det var ett bra beslut de tog, att ställa in tävlingen. Det var nog ingen av förarna som ville köra efter det.

Nu ska olyckan utredas.

– Det som händer nu är att Svemo kommer att tillsätta en utredning, det är praxis vid svåra olyckor, säger Peter Isberg.

Fjärde dödsolyckan
Dödsolyckan i Västerås är den fjärde inom motorcykelsporten i Sverige i år och den tredje inom motocross. Inte sedan 2007 har antalet olyckor med dödlig utgång varit så många.

- Vi är förvånade och ledsna över att det händer så pass många gånger i år. Det är ett riktigt svart år, säger Peter Westling, generalsekreterare på Svemo.

Han tror att det är tillfälligheter att flera dödsolyckor har inträffat på så kort tid.

- Om de hade gått till på samma sätt eller berott på samma sak hade det varit lätt att förstå och åtgärda. Men nu står vi här utan att veta, utan att se ett mönster.

Letar förändringar
Med utredningarna som grund söker man nu med ljus och lykta efter tänkbara förändringar att göra för att minska risken för framtida olyckor.

Motocrosscyklarnas storlek, banornas utformning, rådande regelverk och sjukvård är några av bitarna som undersöks.

- Vi ska se om det är några omedelbara åtgärder vi kan göra. Sedan fortsätter säkerhetsarbetet, som intensifieras när det händer en olycka, säger Peter Westling.

Krisgruppen samlade eleverna
Den omkomne 15-åringen hade precis börjat sin utbildning på motocrossgymnasiet i Tibro, där stämningen var tryckt idag.

- Frustration, sorg och förstämning. Det är en oerhört tragisk händelse, säger rektorn Tomas Blomgren.

När beskedet om olyckan kom kontaktades krisgruppen, som hade ett möte med elever och instruktörer redan igår kväll.

- Vi reflekterade över det som hade hänt och hedrade den omkomne eleven. Idag har vi informerat personal och den klass som eleven gick i. Vi kommer att fortsätta med de här insatserna så länge det behövs, säger Tomas Blomgren.