Kadaffistyrkor anklagas för systematiskt dödande

2:02 min

Två av världens mest ansedda människorättsorganisationer, Human Rights Watch och Amnesty International, anklagar i dag Kadaffis styrkor för att systematiskt ha mördats sina fångar.

Bland bevisen; 45 förkolnade kroppar i en utbränd lagerlokal alldeles invid militärbasen Yarmouk i Tripolis södra utkant, högkvarter för den fruktade Khamis-brigaden, namnet efter dess chef, Khamis Kadaffi.

Enligt Human Rights Watch blev alla mördade i tisdags i förra veckan, då slaget om Tripoli i realiteten var över.

I ett uttalande i dag säger dess Mellersta Östern- och Nordafrikachef att detta "sorgligt nog inte är den första ohyggliga rapporten om vad som förefaller vara summariska avrättningar av fångar under den döende regimens sista dagar".

Fångar som lyckades fly och överlevde massakern vittnar om att de var 153 som i månader hållits i detta provisoriska fängelse, 125 var vanliga civila.

Motsvarande skildring finns också en rapport i dag från Amnesty International med kommentaren att trots att regimen är på väg mot sin undergång fortsatte dess anhängare att visa flagrant ringaktning för internationell humanitär lag och för människoliv.

Många fler berättelser börjar dyka upp om hur Kadaffianhängare på olika håll tagit blodig hämnd på såväl vedersakare som helt oskyldiga; kroppar flytande vid stränderna med skotthål i huvudet och bakbundna händer och kroppar av människor som stängts in i plåtcontainrar och stekts av solvärmen.

Förra veckans anklagelser mot rebellsidan för övergrepp har under den gångna helgen resulterat i upprepade textmeddelanden att inte bära sig åt som den regim man bekämpat.

För regimen slutar det som det började. 1996 massakrerades 1 200 fängslade i Abu Salim, Libyens Abu Ghreib. Arresteringen i februari i år av en advokat som representerade dessa massakrerades familjer blev upprorets tändande gnista.